Na nečistotu a zápach z pračky mají odborníci snadnou fintu. Tyto přísady z kuchyně vše vyřeší za vás

Fotografie: MLBSWA06 05167 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Údržbu pračky lze vyřídit snadno, levně, a navíc ekologicky. Stačí vám na to kyselina citrónová nebo třeba jedlá soda.

Zatímco bez myčky se fungovat dá, asi jen opravdoví zastánci starých časů vedou svou domácnost bez pračky. I přes plošné rozšíření tohoto spotřebiče však jen málokdo ví, jak se o něj správně postarat. A že to navíc jde levně a bez komerčních přípravků.

Pračka je vám vždy k službám

Pračka se stará o čistotu a svěžest vašeho oblečení, a to zadarmo, bez odmlouvání, přičemž svou práci odvede klidně i o půlnoci. Za veškerou svou námahu žádá přitom jediné – tu a tam zběžnou údržbu. A přiznejme si, míst, která se v pračce zanáší a vy k nim máte přístup, není zase tak moc, abyste nemohli úklid provést alespoň jednou měsíčně. Zaměřit byste se měli především na:

  • buben pračky,
  • zásuvku na prací prášek,
  • filtr,
  • dvířka pračky a jejich těsnění.

Za předpokladu, že těmto částem pračky nebudete věnovat občasnou pozornost, můžete si být jisti, že na sebe zanedlouho upozorní samy. Nelibým zápachem, usazenou špínou, šířící se plísní a hnilobou, jak vypočítává portál Lakma. Zatímco s dvířkami či zásuvkou si celkem snadno poradíte s hadrem a dezinfekcí, na podobný problém „uvnitř“ pračky jste už krátcí. Poradíme vám, kdo ale není.

Vyčistěte vnitřní sklo trouby bez jediné kapky potu. Díky této skryté funkci to zvládnete během okamžiku

Povolejte kyselinu citrónovou

Samotné „útroby“ pračky paradoxně vyčistíte mnohem snadněji než již zmíněné přístupné části. Práci za vás totiž odvedou vybraní bojovníci s nečistotami z řad přírodních surovin, jako je kyselina citrónová, bílý ocet či jedlá soda. Půl sklenice jedné z těchto přísad přidejte do zásuvky pračky namísto pracího prášku a spusťte přístroj naprázdno na vysoký stupeň, tedy nejlépe na 90 °C, jak radí portál EleganzaPlus.

Buben pračky
Fotografie: Pixabay

Jako prevenci, aby se špína neusazovala tak rychle, je vhodné využívat programy s vyšší teplotou, které choroboplodné zárodky „vypálí“. Dále je dobré po praní ponechávat zásuvku na prášek povysunutou a dvířka otevřená, vlhkost tak může volně odcházet. Jak je to s otevíráním či zavíráním dvířek od pračky, jsme psali již dříve na BydlímeÚtulně.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*