Vyčistěte vnitřní sklo trouby bez jediné kapky potu. Díky této skryté funkci to zvládnete během okamžiku

Fotografie: Freepik

Sklo trouby vyčistíte zvenčí, zevnitř, ale co plochy uvnitř mezi skly? Neodkládejte tuto činnost a naučte se jednoduchý fígl, jak na to.

Ať se snažíte sebevíc, sklo ve dvířkách trouby ochránit před znečištěním stejně nedokážete. Takže, co zbývá? Čas od času zatnout zuby a dvojité prosklení dvířek pořádně vyčistit. Z vnitřní i venkovní strany zpravidla skla omýváte, ale co uvnitř? Sklo je přece dvojité a připálené usazeniny uvnitř obvykle každý vynechá, což není správné.

Dvířka trouby lze někdy demontovat

I prostor mezi skly je zapotřebí nečistot a usazenin zbavit. Kdo chce, použije kupované chemické přípravky. Avšak velká část domácností se dnes již přiklání k ochraně přírody, a tudíž používá prostředky ekologického rázu. Pro odstranění odolných skvrn uvnitř trouby a optimální dezinfekci skla jsou účinné i přírodní produkty, uvádí se na webu EleganzaPlus.

Čištění dvojitého skla dvířek trouby je bezpochyby náročný úkol. Ale s následujícími postupy to zvládnete snadněji a efektivně. Velká výhoda nastane u modernějších spotřebičů, kde bývá sklo vyjímatelné. Pak lze vyčistit sklo z obou stran velmi lehce. Nejste-li si jistí, jak sklo vyjmout, vždy se podívejte do manuálu vaší trouby nebo vyhledejte návod online, radí web ServisWhirlpool. Vyjmuté sklo si položte na ručník na stůl nebo linku

Pokud jsou nečistoty odolné, bude nejlepší, když použijete jedlou sodu. Sklo navlhčete a pak je posypte jedlou sodou. Nechte působit asi 10 minut a pak houbičkou rozetřete po celé ploše skla. Nechte působit dalších 15 minut. Následně vezměte vlhký hadřík a sodu s nečistotami snadno setřete. Na závěr sklo vyleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna. Zůstane průhledné a beze šmouh. Při práci s jedlou sodou používejte gumové rukavice; citliví jedinci by jinak mohli mít podrážděnou pokožku.

Kamarádka mi vysvětlila, proč mám při praní prádla přidávat bílý ocet. Výsledky mi vyrazily dech

Čištění skel bez demontáže dvířek

Už po několika použitích se sklo trouby zašpiní a vykazuje především stopy mastnoty. A protože se při každém zapnutí trouby nečistoty stále víc a víc připalují, všechny skvrny a cákance jsou zabarveny do hněda a působí velmi nevzhledně. Také je zapotřebí, aby i tato část trouby byla dezinfikovaná – neboť tam, kde je špína, se často usazují choroboplodné zárodky. Proto je zapotřebí skla dvířek pravidelně čistit zvenku i zevnitř.

Začněte tím, že troubu mírně předehřejete, což usnadní odstranění nečistot. Vytvořte si do rozprašovače silnější roztok jedlé sody a citronové šťávy nebo sody a octa. Pak připravený roztok nastříkáte na plochy mezi skly. Kdo má možnost dvířka trouby demontovat, bude mít práci snazší. Když si budete moci položit dvířka na stůl, můžete je všelijak naklápět, aby se roztok domácího čističe dostal na celé vnitřní plochy skel.

Jedlou sodou vyčistíte mastné nečistoty
Fotografie: Pixabay

A kdo tuto možnost nemá, bude provádět nástřik mezi skla trochu obtížněji. Nechte působit delší dobu, případně nástřik opakujte. Pak vezměte plochou vařečku nebo stěrku na těsto, obalte je měkkou utěrkou a snažte se prostor mezi skly vyčistit co nejlépe. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také napsali, jak snadno vyčistit špinavou troubu, včetně roštů.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*