Chytré hospodyňky na kuchyňskou houbu připínají sponku. Kdo to ještě nedělá, ten vyhazuje peníze oknem

Fotografie: Depositphotos

Houbička na nádobí  bývá plná mikrobů. Necháte-li ji ležet mokrou ve dřezu, budou se v ní škodlivé organismy množit a zdroj nákazy bude přímo u přípravy jídla.

Když používáte při mytí nádobí ve dřezu molitanovou houbičku, měli byste myslet na to, že je zdrojem mnoha nebezpečných mikroorganismů. Je mastná, ušmudlaná a stále vlhká, a to všechno při pokojové teplotě. Takže líheň pro bakterie a další patogeny jako stvořená. Z hlediska hygieny by bylo ideální houbičku použít jednorázově, nanejvýš 2–3krát. A pak ji prostě vyhodit. Jenomže to nikdo nedělá, protože by se nedoplatil za stále nové produkty, takže je zapotřebí životnost houbičky nějak prodloužit.

Pozor na bakterie v kuchyni

Každá hospodyňka po ukončení mytí nádobí a uklizení dřezu určitě houbičku alespoň trošku propere v Jaru, propláchne teplou a studenou vodou a vyždímá. Jenomže to nestačí. Když houbičku položíte zpět do dřezu, zbývající voda pomalu steče na její spodní stranu, jíž se dotýká dřezu. A bakterie se začnou pomnožovat. Jak na houbičce, tak ve dřezu. A tak by bylo vhodné houbičku po každém použití dezinfikovat.

Můžete třeba použít vařící vodu, kterou na houbu nalijete z varné konvice, a to z obou stran. Při otáčení houbičky se nespalte. Je rovněž možné, abyste houbičku na závěr vymáchali v octové lázni. Pokud houba neobsahuje žádná kovová vlákna, můžete ji na chvíli zavřít do mikrovlnné trouby, aby se škodlivé mikroorganismy zničily, píše web UkrMedia.

Uvolnění ucpaného odtoku nikdy nebylo jednodušší: Díky této směsi ušetříte spoustu peněz

Houbička má být zavěšená

Důležitý je také způsob ukládání houbičky. Pokud zůstává položená, stále v ní bude nějaká vlhkost, což rozhodně není žádoucí. Proto je vhodné houbičku zavěšovat. Nejlépe nad dřez v blízkosti vodovodní baterie, abyste ji měli po ruce a aby z ní mohla odkapávat voda. Některé mazané hospodyňky už na to přišly – je to ten nejjednodušší způsob, který vás může napadnout. Houbička se napíchne na kancelářskou sponku, kterou musíte ovšem trochu natvarovat. A pak ji pověsíte na okraj dřezu.

Houbička na nádobí může být i z přírodních materiálů - luffy, bavlny, celulozy
Fotografie: Pixabay

Vzduch bude proudit kolem dokola houbičky, ta bude rychle prosychat a hygieně bude učiněno zadost. Někdo dělá i to, že houbičku strčí alespoň dvakrát týdně do myčky nádobí. A to tehdy, když nastavíte program na tu nejvyšší teplotu. Při nízké teplotě by se vám mohly bakterie rozšířit i na nádobí a bylo by po hygieně. Kdo nechce použít kancelářskou sponku, může si koupit plastový držák na houbičku, jak uvádí web DárekNaKlik, anebo šikovný organizér k zavěšení do dřezu. Na webu BydlímeÚtulně jsme také popsali, jak můžete snadno pročistit ucpaný dřez.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*