Povinnost vystavení průkazu energetické náročnosti budov: Za nedodržení hrozí pokuta až 200 000 Kč

Fotografie: Juandev / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Energetický štítek, tedy průkaz o energetické náročnosti budov, má mít téměř každá používaná stavba. Pokud ho majitel nemá, může ho čekat pokuta.

Povinnost mít na domě energetický štítek se na české budovy vztahuje už celých 15 let. Dá se podle něj stanovit, jak náročný bude provoz domu, zejména tedy z hlediska energií. Zpočátku se tato povinnost vztahovala pouze na novostavby. Dnes ho musí mít i starší budovy, obzvláště tehdy, když chce majitel nemovitost prodat, případně pronajmout. Od roku 2020 je posuzování energetické náročnosti domu přísnější. Souvisí to se snahou Evropské unie o to, aby se do budoucna co nejvíce snížila spotřeba energií a současně se zvýšil podíl obnovitelných zdrojů energie.

Neriskujte zbytečně pokutu

Co se prodeje domu týká, je majitel povinen tento štítek neboli průkaz energetické náročnosti (PENB) předložit kupujícímu, a to ještě před podepsáním smlouvy, uvádí web ČEZ. Pro kupujícího se totiž jedná o poměrně zásadní informaci. Takže díky údajům uvedeným v průkaze získáte před podepsáním kupní nebo nájemní smlouvy lepší představu o tom, kolik v průměru každý rok za užívání budovy zaplatíte.

Povinnost nechat si energetický štítek vystavit se vztahuje také na větší rekonstrukce, u nichž bude spotřeba energií nějakým způsobem ovlivněna. Kdo tuto povinnost nedodrží, podstupuje riziko poměrně vysoké pokuty, a to až sto tisíc korun u fyzických osob a dvojnásobek v případě Společenství vlastníků a majitelů bytových domů, jak zmiňují Novinky. Z uvedené povinnosti jsou ale vyčleněny i výjimky. Jedná se hlavně o historické stavby a zemědělské objekty. Dále jsou to průmyslové a dočasné stavby. Nařízení se také netýká domů o rozloze menší než 50 m2.

Tyto domácí spotřebiče doslova vysávají váš rozpočet. Jen hrstka lidí tuší, kolik vás měsíčně stojí

Kde si můžete nechat štítek vypracovat

O váš štítek se může postarat pouze certifikovaný energetický specialista. Ten musí mít oprávnění od ministerstva a dohledat si ho můžete v příslušném seznamu, jak zmiňuje web MPO. Počítejte s tím, že to bude trvat několik dní a stát to bude několik tisícovek. Při vystavení štítku se zohledňuje velikost, typ i stáří budovy. K tomu je nezbytné, abyste předložili projektovou dokumentaci stavby. Pokud ji majitel nemá, bude vše nutné posoudit přímo na místě. A tím se samozřejmě celý postup zdrží a prodraží.

K prodeji nebo pronájmu domu budete potřebovat energetický štítek
Fotografie: Pixabay

Posuzují se tepelně-izolační vlastnosti vnějších prvků budovy, do nichž spadá střecha, obvodové zdi, okna, dveře, podlaha s podkladovým terénem. Z toho se pak určí, jak efektivně využívá budova energii na vytápění, klimatizaci, chlazení, ohřev teplé užitkové vody a osvětlení. Podle toho bude stavba zařazena do příslušné třídy, jichž je sedm a značí se písmeny od A po G; přičemž áčko jsou velmi energeticky úsporné budovy. Průkaz energetické náročnosti budov má platnost deset let od jeho zřízení. Na BydlímeÚtulně jsme vám osvětlili i některé další povinnosti pronajímatelů bytů.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*