Změknutí másla po vyjmutí z ledničky může trvat pěkně dlouho. A vy je přitom tak nutně potřebujete namazat rodině na chleba k večeři. Co teď?
Je těžké si představit, že byste vařili bez másla anebo si nemohli namazat krajíc. I když v poslední době to vypadá tak, že některé skupiny obyvatelstva si je budou muset z cenových důvodů na nějaký čas odepřít. Nicméně máslo nemusí mít člověk každý den, ale aspoň do bramborové kaše či dětem k namazání na pečivo si je pořiďte. No vida, a už jsme u mazání krajíce, ke kterému jsme původně mířili.
Máslo je zdravé i chutné
Máslo se zcela běžně uchovává v lednici, neboť při pokojové teplotě by žluklo. A to by byl opravdu drahý špás. A nehledě na peníze, máslo je bohaté na celou řadu vitamínů, díky nimž má při rozumné míře konzumace různé blahodárné účinky, jak píší na webu Healthline. Proto by bylo škoda se o ně připravit. Jenomže vyjměte máslo z ledničky a namažte je na chleba nebo na rohlík! To prostě nedokážete, a to už máte celou řadu zkušeností. A co potom mají dělat děti, když si svačinu připravují samy?
Máslo změkne i rychle
Proto by se hodil nějaký fígl, jak docílit, aby máslo rychle změklo. A než se nadějete, máte jich tady hned několik.
Máslo při pečení je možné účinně nahradit. Mezi vhodné alternativy patří i margarín a avokádo
- Na první tip budete podle webu Smakosze potřebovat čtyři věci: samozřejmě máslo, horkou vodu, zavařovací sklenici a talíř. Do zavařovačky nalijte horkou vodu. Chvíli ji nechte stát, aby se sklenice prohřála. Pak vodu vylijte. Máslo položte na talíř a horkou sklenicí je přikryjte.
- Teplo uvnitř sklenice udělá svoje a máslo bude pozvolna měknout. Místo zavařovačky můžete použít i větší hrnek.
- Máslo vyndejte z lednice a odkrojte kus, který budete asi tak potřebovat. Ten pak na prkénku větším nožem nakrájejte na tenčí plátky. Ty povolí při pokojové teplotě velice rychle.
- Kus másla, který právě potřebujete, vložte do igelitového sáčku a kuchyňským válečkem rozválejte či rozdrolte. Nechte ještě pár minut v sáčku a pak už můžete se změklým máslem pracovat, doporučují na webu SimplyRecipes.
- Máslo můžete nastrouhat na hrubém struhadle. Hmotu nechte na talíři, po několika minutách bude vhodná i k mazání. Nejčastěji se však tento způsob používá, když potřebujete máslo do lineckých či křehkých těst.
- A komu se chce špinit robot, může do něj plátky másla vložit a chviličku nechat projít hnětením. Pak se bude máslo dobře mazat a také bude připravené na pečení či na přípravu krému.
Někdo vkládá máslo do mikrovlnky anebo v sáčku do vody. Ale to většinou dopadne stejně jako u masa – na povrchu to teče, uvnitř je hmota tuhá. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás rovněž sepsali, čím vším můžete máslo nahradit při pečení.
Napište komentář