
Rajčata patří k nejchutnější zelenině, kterou si můžete na zahradě vypěstovat, navíc obsahují i spoustu látek, které jsou přínosem pro lidský organismus.
Rajčata se u nás pěstují snad na každé zahrádce, mnozí si je vysazují třeba i na balkonech. Rozdíl v chuti těch domácích oproti kupovaným je prostě neoddiskutovatelný. Navíc jak uvádí Healthline, v těchto plodech je zastoupena celá škála vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. K těm nejcennějším látkám patří lykopen, který je významným antioxidantem. Rajčata posilují imunitu, chrání před kardiovaskulárními chorobami a mají také dobrý vliv na nervový systém a funkci svalů. A to už je spousta důvodů k jejich pěstování.
Čerstvá i konzervovaná rajčata
Není to zdaleka všechno, v čem jsou rajčata pro lidské tělo přínosem. Je to jen malá ukázka, abyste věděli, že rajčat máte vypěstovat vždy dostatek, a to nejen k přímému konzumu. Nemusíte z nich dělat jen salát či rajskou omáčku, ale můžete vyrábět kečup, protlak, můžete je pasírovat i sterilovat vcelku, připravit z nich pyré, sušit je nebo připravit domácí sugo (italská rajčatová omáčka). Tak budete mít rajčata ve sklenicích připravena k vaření po celý rok, prakticky až do další úrody. Rajčatové pyré můžete i zmrazit.
Je jasné, že za účelem různého zpracování rajčat je výhodné pěstovat celou řadu různých odrůd. K přímé konzumaci se pěstují spíš plody menší a tvrdší, ke zpracování jsou vhodné odrůdy s velkými masitými plody, jež mají méně semínek. K rajčatům se výborně hodí i některé bylinky, které dokáží ještě víc podpořit jejich chuť: je to hlavně bazalka, tymián, saturejka, rozmarýn, oregano.
Cibuli je třeba během zimy vhodně skladovat. Ocení i chlad a suchý písek
Přišel čas k výsevu
Pokud si chcete vypěstovat i vlastní sazenice, je nyní, na přelomu února a března, nejvhodnější doba k jejich výsevu. Bydlíte-li v chladnější oblasti, třeba v podhůří nebo tam, kde jsou mrazové kotliny, ještě s výsevem alespoň tři týdny počkejte. Připravte si malé květníky nebo třeba jen kelímky od jogurtů a výsevní substrát. Zapravte semínka do půdy, nejlépe po dvou, abyste měli jistotu, že alespoň jedno vzejde. Pak pomocí rozprašovače zavlažte a přikryjte sklem nebo průhlednou fólií.
Vytvoříte tak určité mikroklima, které podpoří klíčení a růst sazeniček, radí web Deccoria. Fólii sundejte, jakmile se rostliny objeví; má posloužit jen při klíčení. A uložte výsevní nádobky na parapet. Ne však do těsné blízkosti radiátorů, tam by zemina mohla vyschnout i s vzešlými rostlinkami. Průběžně mírně zavlažujte, aby se pod fólií udržovala vláha. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali, čím byste měli rajčata přihnojovat.
Masité odrůdy vhodné ke zpracování
Masitá rajčata mají velké plody a také vysoké a mohutné rostliny. Proto není příliš vhodné jejich pěstování na balkoně, upozorňuje web RadímeJak.
- Beefsteak – americká odrůda s obřími pevnými plody červené barvy.
- Cherokee Purple – americká odrůda s velkými sladkými plody temně růžově fialového zabarvení.
- Býčí srdce – česká pozdní tyčková odrůda masitých rajčat, která mají specifický tvar.
- Pavlína – česká keříčková středně raná odrůda s masitými plody.
- Rosso Sicilian – keříčková odrůda, jejíž plody jsou červené, silně žebrované a když je rozkrojíte naplocho, uvidíte květinový vzor.
Zdroje: Healthline, Deccoria, RadímeJak
Napište komentář