Loupání vařených vajec snadněji a rychleji: Proces zjednoduší i jedlá soda a ocet

Fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Velikonoční svátky jsou tady za pár dní a vy stále ještě neumíte pořádně oloupat uvařená vejce? Nejvyšší čas vyzkoušet nějaké ty fígle a vychytávky.

Vejce jsou základní složkou každodenní stravy. A jejich příprava bývá různá: od míchaných vajíček přes smažené „volské oko“ až po vajíčka vařená. Ta se používají nejen jako samostatný pokrm, ale také do různých salátů a pomazánek. A to bude případ Velikonoc. Vařených vajíček bude v každé domácnosti plno. Budou se barvit a vaši malí koledníci nějaká také domů přinesou. No, zkrátka loupání hromady vařených vajíček se o svátcích jara nevyhnete. Tak proč si práci neusnadnit?!

Skořápka nejde sloupnout

Ta, bohužel, někdy k vařenému bílku příliš přilne, a pak není možné ji odstranit bez poškození vajíčka. V některých případech to nevadí, ale třeba na chlebíčcích či obložených mísách chcete mít vajíčka bez potrhaného bílku. Jestli jste vy nebo sousedé, od nichž váš potomek přinese vykoledovaná vejce, uvařili vajíčka čerstvá, počítejte s tím, že loupat moc dobře nepůjdou.

U čerstvých vajec buněčná blána, umístěná mezi bílkem a skořápkou, k bílku těsně přiléhá, vysvětluje web TerazGotuje. Proto při loupání blána s sebou táhne i kousky bílku. Zkuste vajíčka po naklepání ještě dlaní trochu poválet po stole, skořápka s buněčnou blánou by se mohla trochu odchlípnout.

Vejce lze porovnávat i podle barev skořápky. Nutriční hodnoty se však liší spíše dle způsobu chovu

Když se chce, tak to jde

Čím je vajíčko starší, tím víc buněčná membrána přilne ke skořápce a ta se pak od bílku krásně oddělí. Některé kroky, které povedou k snazšímu loupání vajec, můžete učinit už při vaření. Web TheKitchn doporučuje přidat do vody trochu jedlé sody, kuchyňské soli nebo octa. Vejce však půjdou dobře oloupat, když je po vyjmutí z horké vody ihned vložíte do ledové lázně. Může to být hodně studená voda, anebo do ní také můžete přidat led, máte-li ho v zásobě. Jak se vejce rychle ochladí, buněčná blána se odchlípne od bílku a přilepí se na skořápku. A pak už by to mělo jít jako po másle.

A je tu ještě jeden šikovný způsob. Uvařené vajíčko vložte do sklenice od okurek a přidejte trochu studené vody. Uzavřete víčkem a trochu zatřepte. Poté odšroubujte a vyjměte vejce, které se samo oloupalo. Pak už jen zlikvidujete skořápky. Na přiloženém videozáznamu uvidíte, jak někteří z vás dokáží sloupnout skořápku z vajíčka pomocí lžíce. Na webu BydlímeÚtulně jsme pro vás také připravili pokyny, jak můžete recyklovat kartonové obaly od vajec a sami si z nich doma vytvořit velikonoční výzdobu.

Zdroje: TerazGotuje, TheKitchn

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*