
Mít pečivo uschované v mrazáku je velmi rozumné. Musíte však vědět, jak následně chleba nebo rohlíky správně rozmrazit, abyste si na nich pochutnali.
Mnoho lidí zamrazuje to, co od stolu anebo v kuchyni zbyde. Za prvé tak má člověk na příště připravené hotové jídlo, uzeniny nebo třeba pečivo. A druhým důvodem, proč jídlo mrazit, je zabránění plýtvání potravinami. Jednak je to považováno za neetické, jednak je zbytečné si vyhazovat peníze z kapsy. Vždyť už tak jsou u nás všechny potraviny pekelně drahé.
Sváteční hostina
Nejvíc toho zbývá v každé domácnosti zejména po svátcích. To se hodně nakupuje a vaří, peče, smaží. Většinou totiž o svátcích očekáváme návštěvy, jako třeba nyní o nadcházejících Velikonocích. Jenže množství mnohdy neodhadneme a pak přijde na řadu mraznička. Zmrazuje se polévka, omáčky, obalené maso na řízky, dorty a sladké i slané pečivo.
Jak docílit toho, aby pečivo bylo po rozmrazení čerstvé
Na to je jedna jediná správná odpověď: pečivo musíte do mrazáku čerstvé vložit, radí web TasteOfHome! Nesmíte čekat tři dny a teprve až co zbyde uložit ke zmrazení. Pečivo musíte do mrazničky vložit rovnou, jakmile je přinesete z obchodu domů. Něco snězte, abyste si na čerstvých rohlících či chlebu, které tak krásně voní, pochutnali, a zbytek zamrazte. Až budete dělat chlebíčky, jednohubky či cokoliv jiného, třeba podávat chleba ke guláši, nechte je rozmrazit.
Zbytků starého chleba by byla v koši škoda. Poslouží jako účinné hnojivo pro rajčata
Nejlepší způsob, abyste měli pečivo použitelné, je vzpomenout si na ně včas a nechat je ležet při pokojové teplotě. Krásně povolí a jeho stav bude stejný, jako když jste je do mrazáku vkládali. Snad jen vůně nebude tak výrazná, jako když jste pečivo přinesli z pekárny. Když si na ně vzpomenete už večer, přemístěte je z mrazničky do lednice. A ráno ke snídani bude akorát, píše se na webu GenialeTricks.
Mikrovlnka nebo trouba
Někdo pečivo rozmrazuje v mikrovlnné troubě nebo v běžné elektrické troubě. Je to ale to nejkrajnější řešení. Obzvláště máte-li chleba vcelku. To vám povolí jen na povrchu a uvnitř bude ještě zmrzlý, nebo alespoň mokrý. Chcete-li mít toastový chléb, veku nebo i běžný chleba hotový rychle, vložte je do toastovače nebo topinkovače. Je jasné, že chléb musíte mít nakrájený na jednotlivé plátky. Pečivo se tak rychle rozehřeje a osuší. Anebo je můžete nechat rovnou v topinkovači propéct, což většině strávníků chutná.
Rozmrazit pečivo v troubě
Na webu TerazGotuje doporučují zmrazené rohlíky nebo chleba navlhčit, zabalit do alobalu a vložit do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte asi deset minut. Pečivo můžete do trouby vložit i bez alobalu, rozpeče se, ale musíte je ihned zkonzumovat, neboť velmi brzy ztvrdne. Někdo také rozmrazuje pečivo napařováním. Vloží je do cedníku a ten postaví na rendlík s vařící se vodou. Je zde však předpoklad, že pečivo bude na povrchu vlhké. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž napsali o tom, jak byste měli skladovat vajíčka. A v souvislosti s nadcházejícími Velikonocemi je dobré to vědět.
Zdroje: TerazGotuje, TasteOfHome, GenialeTricks
Napište komentář