Bohatou úrodu rajčat zajistí přírodní hnojiva. Rostliny ocení i slepičí trus a jíchu z kopřiv

Fotografie: Freepik

Přihnojování zeleniny během téměř celého vegetačních období je nesmírně důležité. Jen tak se můžete dočkat dobré úrody.

Spousta zahrádkářů si vyvinula vlastní metody, jak docílit co nejvyšší úrody rajčat. Ono to v posledních letech není totiž vůbec snadné. Pečujete o ně jak o miminka, ale pak přijde plíseň a všechno zničí. Je zapotřebí, abyste si zapamatovali: aby zelenina dotáhla celý svůj vegetační cyklus zdárně až do konce, musíte ji hnojit. A není to jen proto, aby byly silné rostliny a hodně plodů, ale má to ještě i jeden důvod.

Význam dostatečného hnojení rostlin

Optimálně hnojené rostliny mají vyšší odolnost vůči nemocem i škůdcům. Při dobrém hnojení jsou rostliny silné a pevné, dobře rostou, kvetou i plodí. A jen tak něco jim neuškodí. Nejvhodnější je pochopitelně přírodní hnojení. Pokud jste nezaryli do záhonů už na podzim organická hnojiva (hnůj nebo kompost), bude nutné přihnojování během vegetace. Za pár dní budete vysazovat rajčata a další teplomilné rostliny, jako jsou okurky, cukety, dýně Hokkaidó, melouny, lilky, papriky. A dobře uděláte, když je nejméně dvakrát za sezonu přihnojíte.

Kdy začít přihnojovat

Nejprve však musíte rajčata a ostatní výše jmenované rostliny nechat dobře zakořenit. Pokud je máte už dobře prokořeněné v květináčích, měly by do okolní půdy dostatečně prorůst během dvou až tří týdnů. Nezapomeňte přitom na pravidelnou zálivku. Zpočátku stačí zalévat méně, ale každý den. Až se vytvoří mohutnější kořenový systém, můžete polévat větším množstvím vody (na půdu, nikoliv na rostliny) a třeba jen 2x týdně. Záležet bude na aktuálním počasí. Váš čas na přihnojování zeleniny nadešel.

Bohatá a zdravá úroda česneku díky vhodné péči: Ocení i kypření půdy a odstranění plevelu

Slepičí trus

Se slepičím trusem mám zkušenost nechat ho nejprve fermentovat, až pak s ním zalévat. Nehrozí pak, že se rostliny spálí. V posledních letech však používám slepičí trus v granulích. Těmi obsypu rostliny, mírně zapravím do půdy, ale opravdu jen lehce, a průběžně podle potřeby zalévám. A živiny z granulí se postupně dostávají ke kořenům. Rostliny tak dostanou potřebnou dávku hořčíku, fosforu, draslíku, vápníku i dusíku, tedy všechny důležité látky, které podporují jejich zdravý vývoj a následně bohatou úrodu.

Jícha z kopřiv

Dalším skvělým hnojivem je jícha z kopřiv, jak také radí web GardeningKnowHow. Není nich snazšího než si ji na jaře vyrobit. Kopřiv je nyní všude plno. Nasekejte je na drobnější kousky, zalijte deseti litry vody a nechte stát na tmavém místě po dobu čtrnácti dnů. Pozor, jícha bude zapáchat, tak ať vás to neodradí. Neznamená to, že je nálev zkažený. Nařeďte ho s vodou v poměru 1 : 10, tedy jeden díl jíchy a deset dílů vody. K rostlinám můžete přilévat každých 14 dní, a to od doby, kdy se objeví květenství.

Hnojení přírodními přípravky se rozhodně vyplatí
Fotografie: Pixabay

A jeden tip na závěr: průběžně si zase založte nový kopřivový výluh, abyste měli hnojiva pořád dostatek. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali o tom, že teplomilným plodinám prospívá i cibulový výluh nebo voda z vařených brambor.

Zdroje: Autorský text, GardeningKnowHow

 

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*