
Bramborové klíčky nelze konzumovat, neboť jsou plné solaninu, což je toxický alkaloid. Můžete je však využít jiným způsobem, takže je nevyhazujte.
Když vám ve spíži nebo ve sklepě naklíčí brambory, nikdy z toho nemáte radost. Je zapotřebí klíčky pečlivě odloupnout a slupku z brambor pořádně odkrájet. V klíčcích se totiž koncentroval solanin, což je toxický glykoalkaloid. Pokud by ho člověk požil větší množství než 400 mg, došlo by k otravě. Solanin je obsažen i v samotných bramborových hlízách, ovšem jen v minimálním množství, a to asi 20–150 mg na jeden kilogram brambor. Takže nebojte, brambory vám neublíží. Naopak, lidstvo již několikrát zachránily před hladomorem.
Klíčky jsou toxické, ale dají se využít
Možná, že jste nevěděli, co je v klíčcích obsaženo, ale že se házejí do popelnice, to ví pravděpodobně každý. Jenomže podle webu UkrMedia mohou být i bramborové klíčky užitečné a není důvod, proč byste měli s jejich vyhozením spěchat. Naklíčené slupky totiž můžete nechat ve vlhkém substrátu zakořenit a pak je přesadit do záhonu. Úroda pravděpodobně nebude tak vysoká, jako byste vysadili celé hlízy, takže můžete slupky s klíčky sázet blíž k sobě, aby se vám jich na řádek vešlo více. Tímto způsobem můžete ušetřit za sadbové brambory.
Kromě toho se občas stane, že brambory jsou nejen naklíčené, ale i scvrklé. Ty už rozhodně ke konzumaci nepoužívejte. Namočte je na 24 hodin do studené vody a pak je rovněž použijte k výsadbě. Do vody k namáčení můžete přidat i pár zrnek manganistanu draselného. Jen tolik, aby byl roztok jen slabounce zarůžovělý. A protože jsou už tyto scvrkliny naklíčené, tak (stejně jako slupky s klíčky) přinesou úrodu již na počátku léta a vy budete mít vlastní rané brambory.
Dalším tipem na využití bramborových klíčků je jejich použití jako hnojivo. Klíčky totiž, stejně jako hlízy, obsahují řadu látek, které jsou prospěšné pro rostliny: jde o vitamíny B a C a také minerály a stopové prvky, zejména vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, železo, měď a jód, vyjmenovává Healthline. A kromě toho obsahují látky, které napomáhají klíčení rostlin a zdravému růstu. Tak proč to nevyužít?!
Cibuli skladujete celý život špatně. Díky tomuto lidovému triku vydrží čerstvá celou věčnost
Jak při výrobě hnojícího přípravku postupovat
Na 300 gramů bramborových klíčků si připravte dva litry teplé vody. Klíčky v ní nechte naloženy přes noc. Ráno výluh přeceďte. Bude olejovitý a zakalený, ale tím se nenechte odradit; právě jste získali živiny pro rostliny na zahradě. Výluh můžete použít okamžitě k zálivce, jen je zapotřebí, abyste ho ještě naředili vodou v poměru 1 : 6. Na BydlímeÚtulně jsme vám také doporučili, jak byste měli skladovat brambory, aby vám vydržely až do jara.
Napište komentář