Mlýnky na maso, ať už ruční nebo elektrické, jsou poměrně masivní zařízení, která ovšem vydrží sloužit dlouho a bezchybně, zvláště když je o ně pečováno odpovídajícím způsobem. Čas od času je pak potřeba provést broušení nožů, které vrátí jejich ostří do původního stavu a vyrovná čepele tak, aby mohly sloužit déle a v požadované funkčnosti.
Tento jednoduchý návod nevyžaduje žádné zvláštní brusné nástroje či postupy a je možné jej aplikovat kdykoliv s běžnými prostředky, které se obvykle v domácnosti nachází. Jak tedy na broušení nožů u řezné vložky mlýnku na maso?
Kdy je potřeba nože nabrousit
Obvykle se snížená funkčnost nožů projeví zpomalením nebo zhoršením kvality řezu. Pokud se vám zdá, že mlýnek nepracuje správně, je dobré demontovat řezný mechanismus a zkontrolovat stav nožů – poškozené (otupené) nože mají zvlněnou nerovnou čepel se zářezy (zuby). Vypadá-li čepel vašich nožů takto, je načase je přebrousit, nebo vyměnit.
Jednoduchý postup broušení nožů v mlýnku na maso
Tento postup není závislý na speciálních přípravcích či nástrojích, k jeho realizaci budete potřebovat pouze:
- brusný kámen nebo dřevěný špalek s brusným papírem
- proud tekoucí vody
Broušení je pak prováděno s ohledem na použitý brusný nástroj. Prvním krokem broušení je demontáž jednotlivých části mlecího zařízení v mlýnku (forma, hřídel, těsnicí kroužek, nože). Poté postupujeme již dle možností brusného nástroje.
Broušení pomocí brusného kamene
Při použití brusného kamene provádíme broušení takto:
- Brusný kámen navlhčíme houbou.
- Nůž položíme na kámen čepelí a pohybujeme s ním tam a zpět s lehkým přítlakem.
- Doba broušení je závislá především na stupni opotřebení, standardně se ovšem pohybuje mezi 2 a 3 minutami.
Broušení pomocí brusného papíru
Před vlastním procesem broušení je potřeba si brusný papír vhodně připravit. Postup je následující:
- Položte brusný papír s velmi jemným zrnem na špalek dřeva s rovným povrchem a zajistěte jej proti posunutí (k tomuto můžete čalounickou sešívačku).
- Nůž namočte a pohybujte s ním po povrchu brusného papíru tam a zpět s mírným přítlakem, dokud není čepel opět bez nerovností.
Dokončení broušení
Jakmile čepele nožů dosáhnout požadovaného tvaru, je potřeba je ještě očistit. Ideální je omytí pod tekoucí vodou, které odstraní jemné částečky a otřepy. Poté nože řádně vysušte a namontujte opět do mlýnku.