Kvůli této chybě při skladování chleba většině lidí zplesniví. S tímto trikem vydrží čerstvý o týden navíc

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Chléb je nedílnou součástí našeho stravování, ale nesprávným skladováním se na něm může poměrně rychle objevit plíseň. Zjistěte, jak se jí vyhnout.

Už naše babičky říkaly, že chléb je dar. Jde o základ stravování, dáváme si jej ke snídani i svačině, přikusujeme k polévkám, obědu i večeři. Do vydlabaného bochníku dokonce lze nalít polévku. Bez chleba si zkrátka nedovedeme jídelníček představit. Nechceme-li, aby chléb zplesnivěl, je potřeba znát správný způsob skladování a nedělat při něm zásadní chyby.

Chyby při skladování chleba

Ať už si chléb pečete doma sami, nebo kupujete v pekárnách či marketech, zjistěte jak na to, aby zůstal co nejdéle čerstvý, zachoval si chuť, křupavost, vůni, měkkost i výživové hodnoty. Zásadní je vyhnout se chybám při jeho uchovávání, tak aby plíseň neměla vhodné prostředí k šíření, zmiňuje ČeskýRozhlas.

Základem je uskladňovat chléb co nejčerstvější. Zásadní chybou pak je postup, který stále používá mnoho domácností – vkládání do igelitových či mikrotenových sáčků. V těch se ale drží vlhkost a panuje v nich i vysoká teplota, což ve výsledku tvoří ideální prostředí pro vznik plísní. Leží-li takové pečivo navíc ve tmě a bez větrání, je problém na světě.

Takto skladovaly česnek už i naše prababičky: Tato geniální finta má zásadní výhody

Aby pečivo vydrželo

Co je tedy tím tipem, či – jak se v moderní řeči používá – life hackem? Jde o prostou věc, dalo by se říci návrat k historii – papírové nebo látkové sáčky. V nich totiž může pečivo dýchat, takže se netvoří plíseň, radí web Smakosze. Klíčové je také místo, mělo by být suché a tmavé. Ideální jsou speciální chlebníky, ty totiž mají zajištěno i odvětrávání.

Skladování chleba nakrojený chléb
Fotografie: Pixabay

Často využívaným postupem při skladování pečiva je také mražení. Je to jednoduché a praktické – před vložením do mrazáku nakrájíme chléb na plátky a rozdělíme na menší porce. Ty potom pohodlně vyndáme, rozmrazíme a rychle spotřebujeme. Správný postup rozmrazení chleba jsme na webu BydlímeÚtulně již také uváděli.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*