Díky šikovné přípravě vzniknou dokonale chutné pirohy. Pomůže i blanšírování a horká voda

Fotografie: Diego Delso / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Pirohy tvoří neodmyslitelnou součást tradiční kuchyně mnoha národů. Plněné zelím a houbami chutnají božsky, ale důležité je připravit správně těsto.

Pirohy připravené naslano jsou výborný obědem, stačí však jedna drobná chyba a těsto ztratí pružnost i měkkost, což potom nezachrání ani ta nejlepší náplň. Jaký omyl to je, jak se mu vyhnout a následně připravit dokonalé pirohy? Mnoho lidí se domnívá, že pro chuť je dobré přidat vejce. Omyl! Vejce způsobí, že těsto ztvrdne a ztratí pružnost. Pro elastické a měkké pirohy je podle webu Smakosze lepší vejce zcela vynechat.

Správná příprava těsta

Na těsto si vystačíte s hladkou moukou, vodou, solí a máslem. Při přípravě těsta nespěchejte. Klíčové také je mouku vždy prosít, aby byla nadýchanější. Po vypracování nechte těsto alespoň 30 minut odpočinout, získá tím lepší strukturu. Velmi důležitá je také teplota vody — musí být horká, aby se mouka dobře zapařila. Nezapomeňte přidat také malé množství rozpuštěného másla. Jedině tak vznikne těsto vláčné a nelepivé, tedy se vám s ním bude skvěle pracovat.

Před mražením blanšírujte

Připravujete-li pirožky do zásoby, před zamražením je krátce blanšírujte. Jak na to? Vhoďte je na 30 vteřin do vroucí vody. Poté pirohy rozložte na prkénko a nechte vychladnout. Nakonec je zamrazte a po třech hodinách přesypte do uzavíratelných sáčků. O správném mražení potravin jsme na BydímeÚtulně již také psali. Případně můžete zamrazit samotné těsto, zabalené do potravinářské fólie, v mrazáku vydrží až 3 měsíce, radí web Polonist.

Bramborovou kaši je možné připravit i bez mléka. Pomůže i zakysaná smetana a vývar

Jak si připravit pirohy

Pokud chcete vyzkoušet toto typické polské jídlo a připravit si pirohy tak, aby těsto bylo skutečně měkké a vláčné, vyzkoušejte následující postup. Potřebovat budete:

  • hladká pšeničná mouka – 300 g;
  • horká voda – 200 ml;
  • sůl – špetka;
  • máslo – 25 g.
Pirohy
Fotografie: Freepik

Mouku prosejte na pracovní plochu a přidejte špetku soli, přilijte rozpuštěné máslo a horkou vodu. Vypracujte hladké, nelepivé těsto (v případě potřeby podsypte moukou). Těsto přesuňte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Poté ho znovu krátce (2–3 minuty) propracujte a rozdělte na čtyři části. Každou část vyválejte na tenký plát a vykrájejte přiměřené velká kolečka. Poté rozdělte náplň dle své vlastní volby, přeložte a okraje pevně stlačte. Vařte ve slané vodě, dokud pirožky nevyplavou na povrch.

Zdroje: Smakosze, Polonist

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*