Zklamání, vztek i lítost – zavařené okurky, které chutnají odpudivě, umí vzbudit mnoho emocí. Zavařte je letos tak, aby vám přinesly jen radost!
Deset sklenic zavařených okurek z jedné várky, a přitom jedna chutná jako od profesora Róna z Bubenče, zmiňovaného v Pelíškách, a druhá jako umrlčí nos? Vyvarujte se začátečnickým chybám a letošní úrodu zavařte jako pravý profesionál. Takto zůstanou okurky pevné a dobré.
Až se zima zeptá…
Zavařovací sezóna je tady. Cukr ze spíže mizí, sklenice se plní a na poličkách v komoře přibývá jeden kompot za druhým. Mezi všemi těmi broskvemi, jahodami, meruňkami a třešněmi ale mají své stálé členství i další zpracovávané plody těžké práce na zahradě, jako jsou kyselé okurky. Jejich nakládání je nicméně tak trochu věda – i po použití vyzkoušeného receptu totiž mohou chutnat, jako když mrtvému žvýkáte nos. Proč tomu tak je?
Ke znehodnocení kyselých okurek může dojít různými způsoby. V nedávné době jsme vás na BydlímeÚtulně například varovali před nesprávně přidávaným koprem do okurek. Roli ale hraje i samotná voda nebo obyčejná sůl. A je to jenom škoda, protože podle portálu Healthline mají kyselé okurky zdravotní přínosy v podobě vysoké míry antioxidantů, efektu při hubnutí, při cukrovce nebo jako prevence rakoviny. Bohužel jsou ale také velkým zdrojem sodíku, který by se měl „užívat“ s mírou.
Bohatou sklizeň okurek zajistí toto domácí hnojivo, o kterém drtivá většina pěstitelů netuší
Pětice dobrých zásad
Ať už pro zavařování používáte každý rok jiný recept, nebo se striktně držíte toho babiččina „tajného“, v základu je dobré znát pár zásad. Portál DomekIOgrodek je shrnul takto:
- Pro zavaření vybírejte jen zdravé plody bez promáčklin a kazů.
- Můžete-li si vybírat, zavařujte spíše odrůdy Glade, Primus a Caesar.
- Sklizené okurky zavařujte hned. Nezáleží přitom na tom, jestli je máte ze zahrádky nebo z trhu. Otálením docílíte pouze jejich vadnutí a ochabnutí, které se podepíše i na chuti.
- Sůl používaná do láku by neměla být jodizovaná.
- Vodu do láku přefiltrujte a převařte nebo použijte balenou. Chlór z kohoutkové vody může zapříčinit změknutí.
Napište komentář