Čistá trouba i bez drahých čistících prostředků z obchodu. Dejte na osvědčené postupy zkušených hospodyněk

Fotografie: Getty Images

Jste vášnivými domácími pekaři a cukráři? Pak je pravděpodobně trouba na pečení u vás doma v neustálé permanenci. I ta si však zasluhuje důkladnou údržbu, pakliže chcete zachovat její funkčnost po dlouhá léta. Celá řada lidí sází na kupované produkty z drogérií. Když ale chcete ušetřit, jde to i jinak. Použijte běžné suroviny, které máte stále pod nosem.

Jakými metody vyčistíte troubu šetrně a levně?

Pokud potřebujete odstranit mastnotu z vnitřního i vnějšího povrchu trouby, vyzkoušejte tyto metody:

Jedlá soda s vodou: první varianta je velmi snadná. V misce smícháte čtvrt šálku jedlé sody s trochou vody a vytvoříte hustější pastu. Tu pak nanesete na vnitřní stěny trouby a dvířka. Necháte působit 15 až 30 minut a následně setřete do sucha. V případě, že je mastnota značná, proces opakujte.

Fotografie: Pixabay

Ocet umocní čistící účinek: když obyčejný kvasný ocet nalijete do rozprašovače a aplikujete na sodou pomazanou troubu, čistící efekt bude mnohem větší.

Kypřící prášek nejen na pečení: pakliže nemáte po ruce jedlou sodu, můžete podobným způsobem použít i prášek do pečiva. Ten smíchejte v misce s malým množstvím vody, abyste vytvořili hustější konzistenci. Pastu pak naneste stejným způsobem jako jedlou sodu na povrch trouby a nechte působit půl hodiny.

Citronová šťáva uvolní mastnotu a provoní: další možností je aromatická a antibakteriální citronová šťáva. Tu vymačkejte do misky z varného skla, přidejte dužinu a kůru z citronů, trochu horké vody a tekutinu vložte do trouby předehřáté na 160 až 170 °C. V momentu, kdy se začne voda odpařovat, misku vyjměte a uvolněnou mastnotu setřete houbičkou.

Fotografie: Pixabay

Jaké jsou další možnosti, které napomohou k dokonale čisté troubě?

Použít k vyčistění trouby však můžete celou řadu jiných metod. Jednou z nich je například amoniak neboli čpavek. Při manipulaci s ním si nezapomeňte chránit sliznice a pokožku. Používejte tedy ochranné rukavice a také ideálně respirátor. Místnost rovněž důkladně vyvětrejte. Čpavek umístěte do trouby a nechte zde aspoň 12 hodin.

Vypařující se tekutina by měla uvolnit zaschlé nečistoty. Zaznamenali jste v troubě velkou těžko odstranitelnou skvrnu od tuku? Pak inkriminované místo posypte solí a spotřebič zahřejte na cca 60 °C. Nechte působit cca 5 až 10 minut. Následně sůl zameťte nebo vysajte.