Šuplíky v lednici nejsou vhodné jen pro zeleninu. Lze zde skladovat i čerstvé maso a vejce

Fotografie: Bretwa / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Zásuvky ve spodní části lednice jsou speciálním místem se speciálními hodnotami. Hodí se tak na mnohem více než jen zeleninu.

Téměř v každé lednici budete zeleninu hledat ve spodním šuplíku, kde se drží vyšší vlhkost. Zelenina ale není jediná surovina, pro kterou je takové prostředí vhodné z hlediska trvanlivosti. Podívejte se, co dalšího můžete ve speciálních přihrádkách uskladnit.

Lednice bez ledu

První lednice se začaly objevovat na trhu už ve druhé polovině 19.století. Velký vynález, který nahradil do té doby „skříně s ledem“, se uchytil. Za úspěchem stála především praktičnost, neboť životnost potravin se mnohonásobně prodloužila, přičemž samotný přístroj byl na obsluhu velmi jednoduchý. S postupem času se už lednice v podstatě jenom upgradovala. Lepší způsoby chlazení, regulace teploty a samozřejmě vhodné členění.

Když přijdete z nákupu domů, jak vypadá vaše obvyklé rozdělování jídla do lednice? Sýry a salámy asi dáte k sobě, stejně tak jogurty, másla, tvarohy. Zeleninu pak automaticky naházíte do spodních šuplíků. Víte ale, že těmto zásuvkám se říká „crisper drawer“, jak uvádí web MarthaStewart? V překladu tedy něco jako „křupavá zásuvka“. Jejich název a stejně tak umístění v lednici totiž není jen tak.

Tajná vteřinová vychytávka, jak se nespálit o horké jídlo z mikrovlnky: Funguje to i s nápoji

Místo pro VIP potraviny

Šuplíky disponují na rozdíl od zbytku lednice odlišnými vlastnostmi. Je tu vyšší vlhkost, která umožňuje potravinám, aby zůstávaly déle svěží. To je obzvlášť vhodné pro skladování listové zeleniny a dalších druhů, které mají tenkou slupku a snáze se vysušují. Zásuvky jsou však podle webu IReceptář ideálním místem pro skladování nejen zmíněné zeleniny, ale i dalších věcí, jako jsou:

Produkty v lednici
Fotografie: Freepik
  • vejce (naopak ve dvířkách se jim kvůli kolísání teploty při častém otevírání nemusí líbit),
  • čerstvé maso,
  • čerstvé ryby.

Aby se vám v lednici ale potraviny nekazily, vždycky si dávejte pozor a ty s kratším datem trvanlivosti dávejte dopředu. Správně zorganizovaná lednice je prevencí proti zbytečnému vyhazování jídla. Pokud by vám i přesto nějaké to jídlo uniklo a zkazilo se, zapáchající lednici můžete vyřešit přírodní cestou, jak jsme radili na BydlímeÚtulně již dříve.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*