Co zaseješ, to sklidíš aneb benefity štědré podzimní úrody

Co se úrody týče, bývá podzim velmi štědrý. Na podzim se ukáže, jak moc jste o svou zahrádku a úrodu pečovali a podle toho sklidíte i zásluhy. Nebo také ne. Většina těch, co zahrádku mají, čeká na poslední zpracování hub, bylinek, ovoce, zeleniny a dalších darů přírody. Na co vše se můžete na podzim těšit?

Konec léta nám většinou oznamují švestky a vlašské ořechy. To však není zdaleka vše. K podzimu se pojí i hrušky nebo dýně. Možná už se těšíte, až si dáte ke kávě dýňový nebo švestkový koláč. Tak vidíte, že i podzim má své kouzlo. Mimo koláčů, buchet, povidel a marmelád se můžeme těšit i na hruškové křížaly, dýňové placky, hutné zeleninové polévky a strašidelné dýně se svítícíma očima. Pojďme se společně podívat, jak štědrý podzim umí být.

Podzimní zelenina

  • Brokolice: červen – říjen

  • Celer: červenec – říjen

  • Cibule: duben – září

  • Cuketa: červen – září

  • Čekanka hlávková: září, říjen

  • Dýně: srpen – říjen

  • Fazole lusky: červen – září

  • Kapusta: červen – prosinec

  • Květák: červen – říjen

  • Mrkev: červen – září

  • Okurky: červen – září

  • Paprika: červenec – září

  • Pastiňák: září, říjen

  • Petržel: září, říjen

  • Pórek: červenec – prosinec

  • Patizón: červenec – říjen

  • Rajčata: červen – září

  • Ředkvičky: duben – září

  • Červená řepa: červen – říjen

  • Salát: květen – říjen

  • Červené a bílé zelí: červenec – listopad

  • Čínské zelí: říjen, listopad

Podzimní ovoce

  • Broskve: červenec – říjen

  • Zimní hrušky: září, říjen

  • Zimní jablka: září, říjen

  • Melouny: září

  • Ostružiny: srpen – říjen

  • Švestky: červenec – říjen

  • Hroznové víno: srpen – říjen

Proč je vlastní úroda lepší?

Během podzimu na nás číhají viry a bakterie. V tomto sychravém a ochlazujícím se počasí hrozí chřipka, angína, bronchitida, laryngitida a zánět horních cest dýchacích. Aby byl náš imunitní systém silný a měl šanci se bránit, musíme mu dodat spoustu vitamínů a dalších živin. Z čeho jiného získat vitamíny, než z čerstvého/sezónního ovoce a zeleniny.

Zelenina díky tomu, že je zásadotvorná, přispívá k udržení pH těla. Obsahuje rovněž důležité enzymy, minerály, vitamíny a vlákninu. Veškeré tyto bonusy ovoce a zeleniny získáte jedině v případě, že byla úroda vypěstována bez chemických postřiků v přirozených podmínkách. Dovezená a skladovaná úroda ze zahraničí ztrácí během transportu mnoho prospěšných látek. Proto volte raději plody, které jste si sami vypěstovali, případně byly vypěstovány u nás v ČR.

Obrázky: pixabay