Tohle se stane, když dáte mouku do mrazáku. Naše prababičky to dělávaly už odpradávna a měly dobrý důvod

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Mouka v domácnosti patří k základním zásobám. Kdo nemá možnost mouku uskladnit v optimálních podmínkách, neměl by si jí pořizovat zbytečně moc.

Mouka patří k běžným zásobám každé domácnosti. A nemusí to být mouka pouze pšeničná, ale i špaldová, ovesná, kukuřičná, žitná, jáhlová, pohanková, rýžová či mandlová. Pečete z ní sladké i slané pečivo, zahušťujete polévky i omáčky, smažíte palačinky či koblihy, obalujete řízky. A nabízí se otázka, zda umíte mouku správně skladovat. Nezapomeňte, že tento produkt podléhá v nesprávných skladovacích podmínkách poměrně rychlé zkáze, píše web Parenting.

Mouce škodí vlhkost i světlo

Někdo uchovává mouku tak, jak ji zakoupí, čili v originálních sáčcích. V takovém případě ale riskujete, že si do bytu nastěhujete potravinové moly. Ať děláte, co děláte, někdy si je s moukou domů prostě přinesete. Bývají buď přímo v mouce, nebo také ve spojích sáčku kolem lepidla. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás sepsali, jak se potravinových molů zbavit. Rozhodně je lepší, když mouku z pytlíku vysypete, prosejete a pak dáte do uzavíratelných sklenic či podobných nádob. Kdo skladuje mouku přímo v bytě, měl by průběžně kontrolovat její kvalitu.

Při bytové teplotě může totiž poměrně brzy žluknout, nezapomeňte, že součástí obilí je také tuk. Jestliže máte mouku uskladněnou ve spíži či komoře, kde je chladno, vydrží tento produkt déle. Ale zase je zapotřebí hlídat vlhkost, aby nedošlo k plesnivění. Správné skladování mouky je nezbytné pro zachování její čerstvosti a kvality. Mouka by měla být skladována v suchém prostředí při teplotě kolem 18 °C, což pomáhá zabránit růstu plísní a přítomnosti hmyzu, které mohou mouku kontaminovat.

Kvůli této chybě při skladování chleba většině lidí zplesniví. S tímto trikem vydrží čerstvý o týden navíc

Ke skladování mouky využijte i mrazák

Vlhkost i teplo jsou hlavními nepřáteli mouky, protože urychlují proces žluknutí, plesnivění či další možné znehodnocení. Uchovávání v lednici příliš vhodné není, rozhodně ne v sáčku. Můžete to udělat třeba přes léto, abyste mouku ve spíži uchránili před vysokými teplotami. Ale rozhodně ji přesypte do zavírací nádoby. V sáčku by na ni působila vlhkost a také by přejímala pachy všech ostatních potravin v ledničce, uvádějí na webu SimplyRecipes.

Skladováním mouky v uzavíratelné sklenici zamezí přístupu škůdců
Fotografie: Pixabay

Mouku ale můžete skladovat v mrazáku – je to velmi dobrý způsob uchování mouky. Prodloužíte tak její trvanlivost a ochráníte ji před moly a dalším hmyzem. Také vám mouka nežlukne. Ten, kdo používá k pečení různé druhy mouky, například z ořechů, které jsou plné oleje, tento způsob uskladnění obzvláště ocení. Jestliže jste nasypali mouku do hermeticky uzavřené nádoby, můžete ji v mrazáku skladovat až dva roky.

Shrnutí

  • Neotevřená mouka vydrží v uzavřeném sáčku déle, než když je otevřená. Ale zase v ní mohou být moli či červi a bez otevření to nepoznáte.
  • Mouce svědčí tmavé, suché a chladnější místo.
  • Nepřekračujte datum spotřeby uvedené na obalu.
  • Mouku lze skladovat v mrazáku v uzavřených nádobách.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*