Díky této potravině z kuchyně se trouba vyčistí doslova sama. I ty nejhorší připáleniny zmizí před očima

Vyčistit troubu pomocí octa je dost snadné
Fotografie: Pexels

Vyčistit troubu bez usilovného drhnutí a dřiny, to je sen každé hospodyně. Vždyť trouba se v domácnosti používá několikrát do týdne.

Ať je to pečení masa, grilování, anebo skvělé buchty, vždy se nějaké ty připáleniny a mastné skvrny objeví. Ale čistá trouba je základem hygieny. Jenže času je na to málo a chuti ještě míň. Aby bylo čištění a mytí trouby snazší, používají se různé kupované odmašťovací přípravky, které nejsou zrovna ekologické. A tak mnohé hospodyňky raději používají ocet, citron či jedlou sodu, sděluje web DomekIOgrodek. Tyto ingredience jsou poměrně dost účinné, nicméně musí se při nich vyvinou jisté úsilí a strávit při čistění určitý čas.

Vyčistit troubu pomůže hrnec s octovou vodou

Tentokrát je tu pro vás tip, díky němuž dokážete špinavou troubu  vyčistit s minimálním úsilím. Ocet není jen pomocník při vaření a třeba nakládání zeleniny, ale také ho využijete při úklidu. Vezměte větší hrnec vhodný i do trouby a nalijte do něj vařící vodu, třeba z varné konvice. Pak přilijte ocet. Poměr tekutin by měl být asi tak jeden šálek octa na litr vody.

Vyjměte z trouby všechny rošty a hrnec s octovým nálevem vložte dovnitř. Pak troubu zapněte na vysoký stupeň (220–250 °C). Nechte v provozu asi půl hodiny. Přitom kontrolujte, zda se vám voda s octem nevyvařila; kdyžtak opět doplňte horkou vodou s octem. Až troubu vypnete, nechte ji zavřenou a počkejte, až zcela vychladne.

Pak už si připravte jen vlhkou jemnou houbičku nebo švédskou utěrku a uvolněné nečistoty můžete lehce z útrob trouby stírat. Nakonec vytřete dosucha. Divíte se, jak je tohle možné? Způsobila to octová pára, která na plochy trouby působila. Výpary z octa mastnotu rozpustily a nečistoty uvolnily, uvádí web WikiHow. Postup je ekologický a vyčistit troubu se vám podaří velmi snadno.

Valná většina lidí celý život upevňuje WC blok na záchod špatně. Jeho účinnost se tím značně snižuje

A jedlá soda, kdyby bylo nejhůř

A kdyby snad přece jen zbyly v troubě, ať již na plechu, nebo na skleněných dvířkách, nějaké připáleniny či připečené zbytky, použijte jedlou sodu. Je snadné z ní vyrobit pastu (vodu do sody přidávejte po kapkách), kterou na inkriminovaná místa nanesete a necháte nějakou dobu působit (30–60 minut). Pak se vám podaří odstranit i tyto připálené zbytky jídla a tuku. Na webu BydlímeÚtulně jsme pro vás také napsali článek o tom, jak vyčistit umyvadlo pomocí prošlého jogurtu.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*