Domácí uzení je poslední dobou opět v oblibě. Vlastní udírnu zvládnete vyrobit snadno a rychle

Fotografie: Freepik

Patříte mezi ty, kteří vždy dají přednost domácím produktům? Pak jste možná již uvažovali o tom, že by se na vašem pozemku hezky vyjímala malá, ale šikovná udírna, v níž byste mohli kouřem udit například domácí klobásky, maso nebo ulovené ryby.

Pokud si nevíte rady s tím, na co se při výrobě takové udírny zaměřit, máme pro vás několik velice užitečných tipů. Předpokládáme, že vám pro vaše účely postačí klasická dřevěná udírna, ideální právě na kousek masa, klobásky, a podobně. V případě, že byste chtěli udit skutečně velké kusy masa, musela by být stavba již složitější a z kombinovaných materiálů.

Výběr nejvhodnějšího místa

Když si představíte dřevěnou udírnu, je to prakticky na výšku postavená bedna z dřevěných prken, přičemž k jejímu umístění je ideální využít terén a jeho nerovnosti, které vám umožní udírnu pevně ukotvit, aniž byste museli kopat základy.

Ohniště

Pokud jde o vlastní ohniště, nemělo by být příliš velké, aby vám to neznesnadňovalo práci. Pokud jde o doporučené rozměry, ideální je výška 30 cm a základna ve tvaru čtverce, 50 cm na 50 cm. Tyto rozměry si však můžete samozřejmě přizpůsobit vašim podmínkám a potřebám. Pokud jde o cihly, použijte šamotové, které jsou uzpůsobeny k tomu, aby dobře odolávaly vysokým teplotám a přímému plameni. Nikdy se vám žárem nerozpadnou ani nezdeformují.

Pokud jde o dvířka, jsou základním prvkem celé udírny, protože musí opravdu dobře těsnit. Abyste si byli jisti, že je těsnění skutečně kvalitní, použijte například kamnářský tmel, který vytváří po vytvrzení spolehlivé, pevné spoje.

Kouřovod

Kouřovod by měl mít délku přibližně 1,5 m a vnitřní průměr přibližně 30 cm, přičemž pro jeho instalaci je dobré myslet na mírný spád, který umožní, že kouř bude optimálně veden a nebude se vracet zpět do ohniště, což by nebylo žádoucí.

Pokud jde o vedení kouře, nejvíce se osvědčilo osadit vnitřek udírny určitou překážkou pro kouř, kterou může tvořit například cihla, samozřejmě opět šamotová, nebo miska z keramiky. Miska je užitečná zároveň k tomu, že zachytí také tuk, který bude odkapávat z uzených potravin.

Nezapomeňte do udírny dát také háčky k uzení a k nim teploměr, nejlépe bimetalový. Jak jeho název napovídá, využívá pásek složený ze dvou kovů, který se ohýbá při změně teploty. Použití tohoto teploměru usnadní regulování potřebné teploty uzení.