Díky tomuto snadnému triku šéfkuchařů připravíte hladkou a nadýchanou bramborovou kaši

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Bramborová kaše se může někdy zvrtnout a připomíná spíš šťouchané brambory. Kdo chce mít kaši či pyré hezky hladké, může přidat vejce.

Také máte vy či vaše děti rádi bramborovou kaši vyšlehanou pěkně do hladka? A stále se vám to nedaří? Mnozí vyzkoušeli ruční šlehač. Je pravda, že ten dokáže rozmixovat kaši či bramborové pyré na hladkou hmotu, ovšem trochu lepivou. Což nemusí každému vyhovovat.

Žloutek nebo celé vejce

Přidání vajíčka do bramborové kaše je kulinářský trik, který může výrazně zlepšit její texturu a chuť. Vaječné žloutky mají totiž emulgační vlastnosti. To znamená, že dokáží spojit složky, zejména tekutinu a tuk, jež by se jinak nespojily. Tady jde tedy spíš o smetanu či mléko a máslo. Tato schopnost žloutku je při přípravě bramborové kaše užitečná, protože pomáhá vytvořit hladkou a krémovou konzistenci. Žloutek také přidává bohatost chuti, aniž by kaše chutnala přímo po vejcích.

A ještě jí dodá žlutější barvu, uvádí web VazhnoZnat. Kaše z příliš bledých brambor nevypadá na talíři zrovna přitažlivě. Přidáním celého vajíčka – anebo pouze žloutku – do bramborové kaše můžete zároveň zvýšit její nutriční hodnotu. Vejce je zdrojem bílkovin a dalších živin. A tak můžete třeba zlepšit výživu vašich dětí, když odmítají maso. A protože jsou brambory na kaši velmi horké, přidávejte vejce až po nějaké chvíli. Jinak by se vám z něj mohla vytvořit vaječná sraženina. A nebojte se, i tak se žloutek sám tepelně upraví.

Češi objevili tuto geniální metodu na oddělení žloutku od bílku. Ušetříte si tak spoustu času i námahy

Vejce nezůstane syrové

Budete-li přidávat celé vejce, tak je předem pečlivě rozšlehejte, aby se s bramborovou hmotou dobře propojilo. A vůbec nemusíte mít obavy z konzumace syrového vejce a případné salmonely; v teplých bramborách se prostě uvaří. Jedno vajíčko nebo žloutek postačí na kilogram brambor. Na webu LifeHacker radí, že do kaše můžete přidat i trošku majonézy. Bude mít obdobný účinek jako vejce.

Do bramborové kaše přidejte žloutek nebo celé vejce
Fotografie: Pixabay

Kdo z vás tento trik doposud neznal, vyzkoušejte to: kaše bude homogenní, hebká, sametová a s ještě lahodnější chutí. Budete velmi příjemně překvapeni. Po uvaření brambor můžete následně využít i vodu z brambor, kterou slijete. Je plná cenných látek, o čemž jsme na BydlímeÚtulně rovněž napsali.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*