Na tupém struhadle toho moc nenastrouháte. Taková práce trvá dlouho a výsledkem často bývá spíš drť různých tvarů. Takto však můžete tupé struhadlo opět nabrousit.
Pokud patříte k lidem, kteří se neradi loučí se starými věcmi, nejspíš oceníte tento geniální trik. Díky němu můžete prodloužit životnost svého struhadla a jeho jednotlivé výčnělky znovu nabrousit. Nemusíte kupovat nové struhadlo ani speciální nástroje k jeho opravě. Ve skutečnosti vám postačí jedna pomůcka z vaší domácnosti a za pár chvil může být vaše struhadlo opět jako nové. Všechno jídlo se vám na nabroušeném struhadle bude strouhat snadněji a rychleji.
Jak nabrousit struhadlo
K nabroušení struhadla můžete použít tenký kulatý pilníček nebo malou ocílku. Téměř v žádném obchodě s kuchyňským nářadím však tyto nástroje nenajdete. V železářství by vám naopak mohli poradit. Běžně se tyto pomůcky využívají na stavbě nebo při jiných rukodělných činnostech. Pomocí pilníku nebo tenké ocílky můžete otvory struhadla opět nabrousit a místo kaše si užít dokonale nastrouhanou zeleninu, ovoce nebo sýr.
Nabruste struhadlo za 5 minut
V dnešní době se struhadla rychle tupí, a přestože nejsou zrezivělá, tupá se nedají používat. Naštěstí existuje jednoduchý trik, díky němuž dokážete struhadlo nabrousit i bez použití speciálních nástrojů. Jediné, co k tomuto broušení budete potřebovat, je kus alobalu. Ušetřete si čas strávený běháním po obchodech a sháněním pilníků nebo ocílky. Pomocí kuličky z alobalu bude vaše struhadlo opět ostré.
Alobal místo brusného pilníku
Abyste jednotlivé otvory struhadla opět nabrousili, vezměte si kousek alobalu. Vytvořte z něj kuličku o velikosti své dlaně a tam a zpátky po struhadle přejíždějte tak dlouho, dokud struhadlo nebude ostré. Nevýhodou tohoto triku je, že se opět brzy ztupí. Tato činnost vám však zabere jen pár minut, a kdykoliv si tak tupé struhadlo můžete snadno a rychle nabrousit.
Jak předejít ztupení struhadla
Pokud chcete ztupení jednotlivých otvorů struhadla co nejvíce předejít, měli byste se vyhnout některým častým chybám. Struhadlo byste neměli mýt v příliš horké vodě, která negativně působí na tenké hrany otvorů a může urychlit jejich ztupení. Měli byste se také vyhnout používání drátěnky k jeho čištění. Jestli se vám nedaří odstranit ze struhadla zaschlé zbytky jídla, raději dejte na chvíli struhadlo odmočit do vlažné vody a teprve poté ho měkkou houbičkou vyčistěte.
Zdroj: Sovkusom