Hrnce se dají použít více způsoby než jen k přípravě chutných pokrmů. Stejně tak i jejich jednotlivé části. Tento jednoduchý trik omezí množství nepořádku v kuchyni.
Pánve a hrnce všech velikostí patří mezi základní výbavu snad každé domácnosti. Přesto jen málokdo dokáže využít jejich plný potenciál. Jak potvrzují informace na webu Pro Ženy, bez pokličky je nepořádek v kuchyni vždy výrazně větší. Díky tomuto geniálnímu triku však podle webu Domek i Ogrodek riziko zašpinění sporáku nebo kuchyňské linky ještě snížíte.
Proč vařit s pokličkou
Nejen kvůli případnému nepořádku se vyplatí vařit v hrnci přikrytém pokličkou. Další výhodou je také finanční úspora, o čemž jsme se již dříve v článku na BydlímeÚtulně rozepsali. S její pomocí budete mít pokrm připravený mnohem rychleji a ušetříte i spoustu svého času, jak potvrzuje i internetový portál Na Zeleno. Rozhodně se vyplatí používání pokličky v kuchyni nezanedbávat.
Jak využít ucho hrnce
Kromě toho, že ucha hrnců slouží ke snazší manipulaci, lze je využít hned několika způsoby. Podobně vám poslouží i otvor v rukojeti pánve, o kterém jsme psali na stránkách BydlímeÚtulně. Jedním ze způsobů, jak ucho hrnce využít, je zapřít o jeho hranu vařečku. Tím předejdete vzniku skvrn na sporáku nebo pracovní desce. Účinnost této metody potvrdila i naše čtenářka Aneta S. z Karlových Varů: „Už by mě ani nenapadlo dát vařečku na sporák. Zastrčit ji za ucho hrnce je mnohem praktičtější.“
Ucha hrnců však stejně dobře poslouží také k odložení pokličky, když potřebujete jídlo uvnitř zkontrolovat. Jedná se o velmi jednoduchý trik, který vás ušetří namáhavého a zdlouhavého drhnutí povrchů v kuchyni po tom, co dovaříte. Vyzkoušel jsem tento trik doma a žasl, jak skvěle funguje. Konečně neztrácím čas s nekonečným úklidem kuchyně.
Maličký přemožitel mastných pánví i hrnců: Aspirin si spolehlivě poradí se špínou i připáleninami
Jak pečovat o hrnce
Abyste co nejvíc prodloužili životnost hrnců a dalšího nádobí, musíte věnovat čas jejich pečlivému mytí a údržbě. Čím déle budete jejich čištění odkládat, tím horší a namáhavější tato práce bude. Pokud si ji však chcete co nejvíce usnadnit, sáhněte po surovinách ze své domácnosti. S trochou octa a jedlé sody se zbavíte i té nejodolnější špíny.