Vypěstovat si vlastní houby doma nebo na své zahradě je určitě možné. Je však potřeba zvolit vhodné druhy, kterým se bude ve vašich konkrétních podmínkách dařit.
Každý milovník hub by rád viděl plný květináč vypěstovaných praváků na vlastním okenním parapetu. Pěstování hub v domácích podmínkách však není zas tak jednoduché. Zatímco některé houby vám doma porostou bez větších problémů, jiné nevypěstujete, i kdybyste se u květináče třikrát denně modlili. Rozhodně však podle webu Deccoria stojí za to se do domácího pěstování hub pustit. Se kterou houbou je ideální začít?
Žampiony a hlíva ústřičná
Začátečníci by si pěstování hub měli nejprve vyzkoušet na žampionech nebo hlívě ústřičné. Zakoupit si můžete již naočkovaný substrát, který je potřeba udržovat vlhký a optimálně při pokojové teplotě. Už za tři týdny se objeví první houbičky a substrát vydrží na několik sklizní. I když do substrátu budete muset investovat, pořád se vám domácí pěstování finančně vyplatí.
Jakmile si ověříte, že se o houby v domácích podmínkách zvládnete postarat, začněte zkoušet další druhy. Z naočkovaného substrátu můžete vypěstovat třeba bedlu vysokou nebo léčivé houby, jako je shii take nebo reischi. S mnoha druhy hub je to však mnohem složitější, protože potřebují žít v symbióze se stromy.
A jak je to s těmi hříbky?
„Hřiby jsou mykorhizní houby a ty ke svému růstu potřebují dřevo, strom, to je to jednoduché zásadní vysvětlení. To znamená, že hřiby prostě nemohou vyrůstat v květináči,“ popsal pro Blesk mykolog Jaroslav Malý. I tak si je ovšem můžete zkusit vypěstovat, pokud máte na své zahradě vzrostlé stromy. Podle druhu stromů pak vyberte houby, kterým se pod nimi bude nejlépe dařit.
Z nadměrné zásoby hub je vhodné alespoň část usušit. Důležité je i samotné zpracování před sušením
K dostání jsou mycelia hub, ze kterých vyroste kozák březový, hřib hnědý, hřib dubový, liška obecná, bedla vysoká a další. Pěstování vlastních hub je tak trošku dobrodružství. Netrpěliví lidé, jako jsem já, si musí vystačit se žampióny. Jejich pěstování doma je opravdu nenáročné, jak jsem se sama přesvědčila, a první houby je možné sklízet už za tři týdny. O zpracování hub jsme na našem webu BydlímeÚtulně.cz již psali.