Abyste si v létě mohli vychutnat opravdu velkou sklizeň, musíte svým rostlinám zajistit tu nejlepší péči. Zjistěte, kdy je nejlepší čas na výsev a na co si dát během roku pozor.
Kedluben patří mezi oblíbenou rychle rostoucí zeleninu, která skvěle chutná jak syrová, tak tepelně zpracovaná. Mimo to jeho pravidelná konzumace velmi pozitivně působí na lidské zdraví, protože obsahuje velké množství vlákniny, vápníku, vitamínu C a železa. Jedlé jsou dokonce i jeho listy, které se dají připravit v páře podobně jako špenát.
Jak správně pěstovat kedlubny
Semena lze vysévat rovnou do země. Pokud toužíte po rané úrodě, předpěstujte si rostliny pod krytem a teprve v teplejším období je přemístěte ven. Výsev si rozdělte do několika týdnů. Takto vám budou jednotlivé kedlubny postupně dozrávat, a tím si zajistíte nepřetržitý přísun čerstvých plodů. Obstarejte rostlinám dostatek světla, tepla a vody a odměnou vám bude opravdu velká sklizeň.
Kdy začít s výsevem
Ideální doba výsevu se odvíjí od jednotlivých odrůd. Fialové bývají zpravidla odolnější než zelené, ale jejich růst trvá déle. Pro ranou sklizeň proto zvolte zelené kedlubny a fialové nechte na léto. Ke svému růstu potřebují především lehkou a úrodnou půdu. Tu musíte pravidelně odplevelovat. Plevelné rostliny ubírají místo kedlubnům a připravují je o potřebné živiny.
Jak správně vysévat kedlubny
Rané odrůdy vysévejte pod krytem brzy na jaře. Semena v nádobách umístěte na světlé a teplé místo a pravidelně je zavlažujte. Jakmile se venku oteplí, začněte s jejich postupným otužováním, abyste jim usnadnili adaptaci na nové prostředí. Venku vysévejte jednotlivá semena do hloubky maximálně 1,5 cm a ve vzdálenosti 15 cm od sebe. Řádky pak odsazujte až o 30 cm.
Revoluční způsob pěstování okurek, díky kterému je nebudete stíhat sklízet. Užijte si úrodu jako nikdy předtím
Kdy je čas sklízet
V horkých dnech a během období sucha musíte rostlinám zajistit dostatečný přísun vody. Před škůdci je ochráníte použitím sítí nebo přírodních postřiků. Používání chemických insekticidů se raději vyhněte. Ohrozili byste ekosystém zahrady i vaše zdraví. Kedlubny lze sklízet většinou dva až tři měsíce po výsevu. Jejich velikost by se měla pohybovat mezi velikostí golfového a tenisové míčku. Později už dřevnatí a ztrácí svou chuť.
Zdroj: GardenersWorld