Troubu lze využít nejen pro pečení masa a koláčů. Tento trik vám usnadní přípravu snídaně či svačiny. Během chvilky můžete servírovat pro celou rodinu.
Opékání toustového chleba v toustovači je poměrně rychlou záležitostí. Použití toustovače je navíc opravdu snadné a nemusíte čekat, až se těleso dostatečně rozehřeje. Jeho nevýhodou však je, že můžete naráz připravovat pouze omezené množství plátků chleba. Abyste mohli křupavý teplý chleba servírovat všem strávníkům současně, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Během chvilky můžete mít připravenou snídani pro celou rodinu.
Jak upéct chleba v troubě
Každá trouba by měla být vybavená roštem, na který pokládáte zapékací mísy, formy nebo menší plechy. Abyste opekli naráz větší množství toustového chleba, využijte funkci grilu na své troubě. Toustový chléb můžete rozložit na rošt nebo pod rošt umístit plech a do jednotlivých mezer roštu toustový chléb postavit. Za pár minut budete mít připravené libovolné množství opečeného chleba.
Další způsoby, jak opéct chleba bez toustovače
K opečení toustového nebo i normálního chleba můžete využít rozpálenou pánev. Podle potřeby můžete přidat tuk, ale můžete chléb opékat i na suché pánvi. Pravidelně ho otáčejte, aby se k povrchu pánve nepřipekl. Při táboráku můžete využít otevřeného ohně a chleba nad jeho plamenem opéct. Dávejte ale pozor, aby žár nebyl příliš silný a chleba vám nespálil.
Jak účinně vyčistit troubu
Pokud vás honí mlsná a rádi byste si chléb v troubě opekli, ale zjistili jste, že je špinavá z předchozího pečení masa, vyzkoušejte tento snadný postup, jak troubu rychle vyčistit. Rošt i plechy z trouby čistěte samostatně. Z trouby je proto vyjměte a připravte si čisticí směs z bílého octa, jedlé sody a trochy vody. Pomocí houbičky omyjte vnitřek trouby touto směsí a zbytek tekutiny přelijte do mísy vhodné do trouby a spotřebič zapněte na 120 °C. Nechte troubu zapnutou hodinu, pak ji vypněte a nechte ji vychladnout. Nakonec vnitřek trouby umyjte vlhkým hadříkem a vysušte.
Jak vyčistit rošt z trouby
Do vany nebo sprchového koutu umístěte rošt z trouby a napusťte ji teplou vodou. Do vody dále přidejte 100 g pracího prášku, 100 g jedlé sody a 100 ml citronové šťávy nebo octa. Vodu dobře promíchejte, aby se všechny složky rozpustily, a rošt nechte namočený přes noc. Ráno ho dočistěte houbičkou nebo starým zubním kartáčkem a pomocí utěrky vysušte.
Zdroj: Eleganzaplus