Trocha cukru je spolehlivým ukazatelem teploty v troubě. Karamelizace značí, že čas nadešel

Fotografie: BydlímeÚtulně

Dříve, než uměly trouby upozornit na své rozehřátí, využívaly mazané hospodyňky tento jednoduchý trik s cukrem. Vyzkoušejte také tuto zázračnou vychytávku.

Moderní spotřebiče jsou vybaveny hlásičem, který se sepne, jakmile je trouba rozehřátá na požadovanou teplotu, nebo vyprší nastavený čas pečení. Pokud se na tento hlásič nemůžete, či nechcete spolehnout, může vám pomoci tento jednoduchý trik s cukrem. Stačí vám špetka cukru a budete si vždy stoprocentně jistí, že je vaše trouba připravena k pečení toho nejlahodnějšího pokrmu. Můžete například potěšit celou rodinu takto dokonale připraveným kuřetem.

V čem spočívá trik s cukrem

Trouba je v kuchyni nezbytným spotřebičem pro přípravu mnoha lahodných pokrmů. Před použitím je vždy doporučováno troubu předehřát na určitou teplotu, aby byla zajištěna dokonalá příprava a správné propečení daného jídla. Pokud v troubě není zabudován teploměr, nebo tuto možnost využít nemůžete, pomůže vám trocha cukru. S tímto jednoduchým trikem vždy bezpečně poznáte, že je trouba připravena k použití.

Jak změřit teplotu pomocí cukru

Než do trouby umístíte plech s připravovaným pokrmem, vložte do její spodní části formu, plech nebo zapékací mísu, na kterou vysypete lžíci moučkového nebo krupicového cukru. Jakmile se cukr rozpustí, či zkaramelizuje, je to pro vás jasný signál, že je trouba dostatečně rozehřátá a můžete do ní vložit připravené jídlo. Proces karamelizace začíná při teplotě okolo 160 °C. Dokud je cukr v celku, znamená to, že je teplota stále ještě příliš nízká.

cukr
Fotografie: Pixabay

Jak upéct dokonale lahodné kuře

Když už víte, jak i bez teploměru poznat rozehřátou a připravenou troubu, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Pomůže vám s dokonalou přípravou kuřete, po kterém se budou vaše chuťové buňky cítit doslova jako v nebi.

Důležitá je marináda

Nic nedodá kuřeti lepší chuť než dokonalá marináda. Tu si můžete připravit pomocí olivového oleje, aromatických bylin a koření dle vlastního výběru. Jakmile máte marinádu připravenou, kuře s ní potřete, zabalte do alobalu nebo potravinářské fólie a několik hodin nechte marinádu působit. Kuře nasaje veškeré chutě a vůně a jeho výsledná chuť bude naprosto dokonalá.

Kuře před vložením do trouby nenapichujte

Aby bylo kuře po upečení co nejlepší, vložte kuře do trouby neporušené. Nepíchejte do něj ničím, neodřezávejte z něj žádné kousky, ani do něj nijak nezasahujte. Šťáva, která by z kuřete mohla vytéct, může zapříčinit, že se celé kuře během pečení příliš vysuší. Výsledkem pak bude suché maso, které se bude těžce žvýkat a nebude moc dobře chutnat. Kuře pak pečte raději pomaleji a pravidelně ho kontrolujte. V každém případě se vyhněte předčasnému vytažení kuřete z trouby. Konzumací špatně připraveného kuřecího masa si můžete přivodit nejen žaludeční potíže, ale i otravu a další nemoci.

Zdroj: Bonasavoir

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]