Díky vhodné marinádě nebude mít kapr o Vánocích žádné ostré kosti. Pomůže i cibule a citron

Fotografie: Honza Groh (Jagro) / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Speciální marináda změkčí nebezpečné kapří kosti a maso po ní bude lahodné. A co je nejlepší, potřebujete na ni jenom dvě ingredience.

Že kapr koupený u chovatele bude chutnat lépe než ten ze supermarketu, je asi samozřejmé. Možná vás ale nenapadlo, že když ho naložíte přes noc do marinády se dvěma běžnými ingrediencemi, bude mít chutnější maso a jeho kosti nebudou tak ostré.

Čechy jako rybníkářská velmoc

Kapra má většina lidí spojeného se štědrovečerní tabulí, nicméně na ní se začal pravidelně objevovat až od 50. let 20. století. Do té doby se kapr jedl hlavně v postních obdobích. I z toho důvodu se jeho chov rozšířil po celé střední Evropě. Za jeho oblibou stojí především to, že se snadno chová, rychle roste a dobře se množí, jak vyjmenovává portál TřeboňskýKapr. U nás se tak vytvářely rybníky pro jeho chov už od 11. století.

Kapr obvykle žije v hejnech a v rybníku se pohybuje u dna, kde si hledá potravu. Právě toto specifikum pak může za to, že jeho maso chutná tak trochu „bahnitě“. Problémem je i nespočet kostí, které kapr má. Přesný počet sice nelze úplně říct, nicméně může se pohybovat až ke stovce. K jejich eliminaci ale může posloužit speciální marináda, která způsobí změknutí kostí, čímž se sníží jejich nebezpečnost.

Při smažení ryby o Vánocích je třeba předcházet zápachu. Pomůže i čerstvé maso a řepkový olej

Perfektní štědrovečerní tabule

Marináda z cibule a citrónové šťávy není nijak složitá, aby ale měla kýžený efekt, připravte si ji s předstihem. Počítejte tedy s tím, že kapr by se v ní měl máčet minimálně 3 hodiny, ideálem je ale klidně přes noc. A jaký je poměr? Na 2 kg ryby, vymačkejte 3 citróny a nakrájejte 3 cibule, uvádí portál Smakosze. Před smažením pak kapra nezapomeňte otřít do papírové utěrky.

Citrony
Fotografie: Freepik

Takto naložený kapr bude hvězdou štědrovečerního stolu. Kosti díky marinádě změknou a nebudou tedy tak výrazné. I na masu si více pochutnáte, protože citrónová šťáva z něj umí vytáhnout typickou vůni a chuť „bahna“. A pro opravdu dokonalou večeři nezapomeňte, že se bramborový salát musí nechat odležet, jak dlouho jsme psali už dříve na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*