Mnohem chutnější míchaná vejce díky vhodným přísadám: Poslouží i přepuštěné máslo

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Připravte si rychlou, a přitom výživnou snídani v podobě míchaných vajec. Důležité je správně zvolit tuk, takto z nich získáte maximum výhod!

Míchaná vejce patří společně s palačinkami a bramboráky mezi recepty kuchaře začátečníka. I proto máme za to, že na nich nelze nejenom nic zkazit, ale vlastně ani vylepšit. Není ale většího omylu – způsob přípravy je totiž zásadní.

Snídaně je základ dne – nebo ne?

Dnešní uspěchaná doba opulentním snídaním hotelového typu nepřeje. Přitom snídaně nastartuje metabolismus, podpoří soustředěnost a funguje jako prevence obezity, neboť snižuje chuť na sladké, jak připomíná portál Healthline. Podle zjištění je nejlepší tzv. něco zakousnout asi půl hodiny až hodinu a půl poté, co jste se probudili. Právě tehdy je tělo už rozhýbané a snídani dokáže správně vstřebat.

I za předpokladu, že nemáte ráno čas připravovat si banánové lívance nebo mrkvové muffiny, můžete si dopřát rychlou snídani v podobě ovesné kaše nebo míchaných vajec. Konkrétně vejce vám dodají energii, obsahují plno bílkovin a představují výhru, jestliže si hlídáte cholesterol. Díky míchaným vajíčkům se vám zkrátka kardiovaskulární onemocnění vyhnou obloukem, jak říká doktor Jared Meacham.

Příprava dokonalého kynutého těsta není žádná věda. Roli hraje i správná teplota a množství droždí

Vajíčka třeba se slaninou nebo s bylinkami

Existuje celá myriáda kombinací, jak si míchaná vejce připravit. Podle svých možností, obsahu lednice, chuti, ale také času, který na ně máte, si můžete vytvořit vejce s eidamem, nivou, cibulkou, slaninou či dalšími přísadami. Čemu byste se ale měli podle webu Kobieta vyhnout, je určitě máslo.

Míchaná vajíčka okořeňte podle své chuti
Fotografie: Pixabay

Vzhledem k tomu, že máslo se snadno přepaluje, podlijte míchaná vejce spíš přepuštěným máslem či kvalitním olejem. Obě varianty vaši snídani obohatí o omega-3 mastné kyseliny. Málokdo ví, že vejce lze připravit i bez jakéhokoliv tuku. Připálení zabráníte tím, že je trochu podlijete vodou nebo mlékem. A pokud nemáte chuť na vejce míchaná, zvažte alespoň ta vařená – návod na rychlé oloupání vajíček jsme přinesli na BydlímeÚtulně nedávno.

Zdroje: Healthline, Jared Meacham – Healthline, Kobieta

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*