Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby čerstvost a vitamíny zůstaly zachovány

Proč zmrazit ovoce a zeleninu? Protože vám to ušetří spoustu času a navíc budete jíst zdravě. Pokud jdete na nákup a koupíte čerstvé ovoce a zeleninu, nevydrží vám v lednici čerstvé celý týden. Většina ovoce a zeleniny se doporučuje konzumovat do tří dnů. Kdo by však měl čas a chuť kupovat neustále čerstvé potraviny?

Pravdou je, že čerstvé sezónní ovoce a zelenina je úplně nejlepší, ale ne vždy máme tyto možnosti. A lepší než být třeba tři dny bez těchto potravin, je lépe sáhnout pro ně do mrazáku, kde si uchovají čerstvost i vitamíny. Aby však vitamíny a čerstvost zůstala zachována, je potřeba naučit se mrazit tyto suroviny správným způsobem.

Co vše budete potřebovat?

  • Čerstvé ovoce a zeleninu (opravdu čerstvé)
  • Ocet
  • Sáčky do mrazničky (s ochranou proti mrazu)
  • Prkýnko na krájení, ostrý nůž
  • Papír na pečení
  • Plech na pečení
  • Velký hrnec
  • Misku s ledem
  • Sítko nebo košík na vaření v páře

Ovoce

  • Čerstvé ovoce nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na plech s pečícím papírem. Malé ovoce krájet nemusíte.
  • Některé druhy ovoce umyjte ve vodě s octovou vodou (1 lžička octa na 1 litr vody).
  • Plech s ovocem vložte do mrazničky na 6 až 8 hodin. Pak vytáhněte a teprve nyní dávejte do sáčku. Zamezíte tak tomu, že se ovoce bude k sobě lepit. Ze sáčku vždy vysajte/vytlačte co nejvíc vzduchu.

Sáčky určené přímo do mrazničky ochrání potraviny před mrazem víc, než plastové krabičky nebo obyčejný sáček. Výhodou je také to, že můžete ze sáčku vysát co nejvíc vzduchu, což je pro potravinu lepší. Většina ovoce může být v mrazničce skladována po dobu 9 až 12 měsíců. Nicméně pomeranče, citrony, limety se mohou kazit již po 3 měsících.

Zelenina

  • Zeleninu pečlivě umyjte (rovněž použijte roztok octa a vody) a zbavte všech nečistot. Nakrájejte ji na kousky – květák a brokolici rozdělte na růžičky, mrkev nakrájejte třeba na kolečka apod.
  • Ztrátě živin zabráníte u zeleniny tím, že zpomalíte enzymové aktivity. Jak na to? Zeleninu vložte do košíku pro vaření v páře anebo do sítka a ponořte na 1 až 4 minuty (dle druhu zeleniny) do vroucí vody. Po uplynutí doby přeneste sítko či košík do nádoby se studenou vodou a hoďte do ní i několik kostek ledu. Tento krok zabrání ztrátě živin.
  • Nechte zeleninu pak okapat a oschnout. Bude-li se jednat o listovou zeleninu, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vložte do sáčku – po zmrznutí budou sáčky tvořit skladné cihličky.
  • U větších kusů zeleniny postupujte stejně, jako u ovoce. Nejdříve nechte zamrazit samostatné kousky. Možná jste si všimli, že zelenina z obchodu se k sobě nelepí a nevznikají hroudy, které je problém od sebe odtrhnout. Tajemství spočívá v mražení jednotlivých kusů, teprve následně se vloží do společného sáčku.

Obrázek: pixabay