Kuchyně je místem pro přípravu jídla a také skladování potravin a nádobí. Neustálým provozem v ní však dochází ke znečištění, mnohdy i velmi silnému.
Není tak snadné se s ním vypořádat, přesto však určité možnosti existují. Pravda, odstranění silné mastnoty z jakéhokoli povrchu není kolikrát snadný úkol. Navíc tehdy, pokud jsou povrchy lesklé a chcete tuto vlastnost zachovat i do budoucna. Lze to však celé provést rychle i velmi levně. Dokonce s prostředky, které už máte doma. Není tudíž potřeba používat jakoukoli agresivní chemii. Zaprvé bývá drahá, zadruhé vás přirozené čističe nebudou zdravotně ohrožovat.
S toaletním papírem
Jakákoli plocha se dá vyčistit i nejlevnějším toaletním papírem. Fígl je totiž v roztoku, který použijete. Do nádoby s rozprašovačem nalijte 100 ml vody a přidejte 3 polévkové lžíce saponátu na nádobí. Nádobu otočte a lehce protřepejte. Nastříkejte na špinavý povrch a na vlhké místo nalepte kousky papíru. Ty pak opět postříkejte a nechte asi 10–15 minut být. Poté papír odstraňte, vlhkým hadříkem pak místo otřete, čímž odstraníte všechnu mastnotu i zbytky saponátu.
Ozbrojte se octem
Tento postup zahrnuje využití stolního octa a vody. Ocet nařeďte vodou v poměru 1:4. Tuto směs naneste houbou na špinavé místo a nechte asi 15 minut působit. Pak všechno důkladné otřete teplou vodou, nakonec ještě vytřete do sucha.
Čistění vodkou
Zbavit se mastnoty lze i směsí vodky a octa. Smíchejte stejný objem obou tekutin a přidejte ještě lžičku esenciálního oleje. Vše pak dobře promíchejte, nalijte do nádoby s rozprašovačem a důkladně protřepejte. Nastříkejte směs na jakékoli povrchy, které potřebujete vyčistit, a po 20 minutách setřete vlhkou houbičkou. V závěru ještě otřete do sucha.
Prášek do pečiva
Jak se už mnohokrát ukázalo, prášek do pečivě pomáhá nejen při pečení. Nasypte ho do hluboké nádoby a přidejte k němu trochu vody. Všechno promíchejte, až vám vznikne pasta, nechcete roztok. Ideální konzistence je jako smetana. Potřete tím mastné povrchy a nechte 30 minut působit. Pak už stačí otřít houbičkou nebo hadříkem.
Zdroj: Sovkusom