Vaše neúspěchy při vaření vejce naměkko jsou dost možná způsobeny jednou věcí. Nevěnujete totiž pozornost velikosti zvoleného kusu. Právě to určuje čas ve vodě.
Na velikosti v životě kolikrát opravdu záleží a vaření vejce je určitě jeden z takových případů. Právě jeho rozměry totiž určují čas, během kterého se proteiny srazí a žloutek zůstane tekutý a opravdu chutný. Ačkoli tedy rozměry hrají klíčovou roli, nejde o jediný faktor, jak dosáhnout perfektního vejce naměkko. Začíná to už přípravou a pokračuje samotným vařením. Celkově se vejce dělí do tří velikosti, tedy malá (S), střední (M) a velká (L). Jaké jsou rozdíly?
Otázka úvodní teploty
Malá mají do 5 centimetrů délky, vařte je 3,5 minuty. Střední jsou o centimetr delší, doba jejich zpracování je 4,5 minuty. Velká mají délku 7 centimetrů, doba jejich varu je 5,5 minuty. V první řadě ale nejsou vhodná vejce, která jste rovnou vytáhli z lednice. Jakmile se v tomto stavu dostanou do kontaktu s horkou vodou, jejich skořápka popraská. Vyndejte je předem, případně je umyjte v teplé vodě, což redukuje riziko teplotního šoku.
Vejce naměkko krok za krokem
- Chcete-li vařit několik kusů najednou, volte jen vejce stejné velikosti.
- Do hrnce nalijte vodu a zapněte sporák, mezitím si umyjte vejce.
- Jak začne voda bublat, opatrně přidejte všechna vejce, ideální na to je polévková lžíce.
- Začněte přesně odpočítávat. Při poklesu varu přidejte teplotu.
- Hrnec sundejte z plotny, vylijte část horké vody a doplňte studenou z vodovodu. Proces vaření tak prakticky ihned ustane.
- Jakmile po této metodě odstraníte skořápku, čeká vás perfektní vejce naměkko.
Rychlý test čerstvosti vejce: Jeho hustota v porovnání s vodou ve sklenici prozradí, na čem je
Kontrola čerstvosti
Zárukou dobrého výsledku jsou také čerstvé suroviny. Čerstvá vejce poznáte velmi snadno. Do sklenice nalijte vodu a vložte vejce. Klesne-li ihned na dno, je naprosto v pořádku, dobrou chuť. Pokud naopak zůstane na hladině, bez výčitek se ho zbavte, přivodili byste si asi zažívací problémy.
Zdroj: Interia