Po dopití vína je moudré si korkový špunt schovat. Je zachráncem připáleného jídla

Fotografie: Depositphotos

Zvlášť při vaření náročných pokrmů se může snadno stát, že dojde k jeho připálení. Odstranit nepříjemný zápach i pachuť připáleného jídla dokáže obyčejný korkový špunt.

Někteří lidé sbírají korkové zátky jako upomínku na láhve, které vypili. Jiní z nich vyrábějí různé dekorace, ozdoby, nebo dokonce nástěnky, jež následně využívají k vystavení fotek, kalendáře nebo plánovače. Ve skutečnosti vám korkový špunt může pomoci i s přípravou jídla. Respektive za vás tento malý pomocník dokáže vyřešit nepříjemný problém s připáleným jídlem. Vyzkoušejte tento geniální trik také. Výsledek vás zaručeně překvapí.

Jak vám může pomoci korková zátka

Zvlášť pokrmy, které je nutné neustále míchat, mají tendenci se na dně hrnce připálit. Přestože je zbytek pokrmu v pořádku, nepříjemná chuť a zápach se rozšíří do celého jídla. Díky tomuto triku však můžete zachránit nejeden připálený pokrm. Jediný korkový špunt dokáže z jídla odstranit veškerou připálenou chuť i nepříjemný zápach a vaše připravované jídlo bude plné lahodné chuti.

Jak odstranit připálenou chuť i zápach

Pokud se vám část jídla, omáčky nebo guláše v hrnci připálila, přendejte dobrou část do jiného hrnce a vložte do něj i korkový špunt. Dejte pozor, abyste spolu s dobrým jídlem nenabrali i kus připáleného. V tom případě by tento trik nefungoval. Jakmile máte jídlo v čistém hrnci i s korkovým špuntem, na chvíli ho povařte. Korek dokáže absorbovat nepříjemný zápach i nahořklou chuť. Nakonec špunt vytáhněte a můžete servírovat.

Jak vylepšit guláš se zelím

Abyste zachránili chuť guláše, můžete do něj přidat aromatické přísady, které vylepší nejen jeho chuť, ale i vůni. Pokud se vám zdá guláš příliš kyselý, můžete do něj přidat trochu sladkého zelí nebo sušených švestek. Výraznou kyselost můžete srazit například přidáním cukru, medu, nebo dokonce jedlé sody. V případě, že se vám povedlo guláš přesolit, můžete slanost zmírnit přidáním syrové brambory, která přebytečnou sůl vstřebá.

korek ve vývrtce
Fotografie: Freepik

Jak zabránit připálení jídla

Pro snížení rizika připálení některých pokrmů je nezbytné jejich neustálé míchání v průběhu vaření. Pokud však touto činností nechcete nebo nemůžete ztrácet příliš mnoho času, může vám pomoci využití hrnce s dvojitým dnem, který sníží riziko připálení spodní vrstvy pokrmu. Pomoci vám může také vaření jídla na nejnižší teplotě. Taková příprava vám sice zabere mnohem více času, ale nemusíte pokrm tak často míchat.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]