Kompostování je tvorba přírodního hnojiva. Jedná se o nejlepší způsob, jakým zajistíme našim rostlinám potřebné živiny.
Problémem je pouze to, že rozklad přírodního odpadu na potřebný kompost trvá dlouhou dobu. V některých případech to může být dokonce 1 rok. Je tedy dobré znát pár osvědčených metod, které rozklad organické hmoty podpoří. Dokážeme tak dobu rozkladu snížit dokonce na čtvrtinu.
Přeměna odpadu na kompost jde urychlit
Přírodní odpad, který na kompost vyhazujeme, jsou hlavně listy, suché větve, tráva a zbytky z kuchyně. Mezi ty se řadí například slupky od ovoce a zeleniny a vaječné skořápky. Nejjednodušší metodou, která nám s rozkladem pomůže, je čas od času suroviny jednoduše promíchat, aby se mezi ně dostal vzduch a docházelo k rychlejšímu rozkladu látek. Zanedbávat bychom neměli ani správné uspořádání jednotlivých vrstev a výběr místa, kam kompost umístíme.
Můžeme si pořídit speciální kompostér, odpad ale lze skladovat také na hromadě nebo v obyčejné nádobě vyrobené ze dřeva. U té je zapotřebí udělat její stěny vzdušné. Kompost následně umístíme na stinné místo, na němž je ale zároveň dostatečný přísun vzduchu. Na dno umístíme substrát, který musí být propustný, a to hlavně proto, aby se zde mohly volně pohybovat žížaly, jež nám s rozkladem potravin pomohou.
Vrstvení je důležitější, než když pečeme dort
Pozor musíme dát na vrstvení. První vrstvou našeho kompostu by měly být větve. Tato část kompostu bude sloužit jako drenáž. Na větve umístíme rašelinu, slámu, půdu nebo předchozí část kompostu. Jedná se o vrstvu, která slouží k absorbování živin. Poslední vrstvou jsou složky zelené a hnědé. Na vrchol kompostu tedy patří plevel, květiny, zeleniny, ovoce, hnůj, seno a listí. Celková výšku našeho kompostu by neměla přesáhnout 1,5 metru.
Každé 3 týdny je potřeba vrstvy mezi sebou důkladně promíchat. To urychlí rozklad půdy dokonce o několik měsíců. Proces rozkladu můžeme urychlit také tím, že velké kusy větví nebo květin před umístěním na kompost vložíme do štěpkovače a uděláme z něj menší kousky. Pomoci nám mohou ale i zahradnické nůžky nebo sekyra. Aby se kompost dostatečně rozkládal, je zapotřebí přítomnost žížal. Ty můžeme k naší hromadě nalákat pomocí sladkého ovoce.
Dokonalým pomocníkem jsou žížaly, ale i mycelium
V případě, že máme kompostér uzavřený, je dobré do něj právě výše zmíněné žížaly umístit. Pomáhají v rozkladu živin nejen tím, že se živí organickou hmotou, ale také v jednotlivých vrstvách kompostu budují cestičky, které přispívají k oxidaci. Ideálním pomocníkem jsou žížaly kalifornské, které můžeme zakoupit v obchodě s rybářskými potřebami.
Pro urychlení rozkladu si část kompostu smícháme s vodou v poměru 1 : 7. Takto vzniklou směs necháme 12 hodin pracovat na odlehlém místě a poté ji do kompostu jednoduše nalijeme zpět. Je dobré do směsi přidat ještě dávku hnojiva. Sáhnout můžeme také po myceliu, které se používá k rozkladu pařezů, jelikož zrychluje celý proces kompostování. Obsahuje v sobě totiž speciální druh houby, který je schopný rozložit rostlinné zbytky a způsobit jejich postupné hnití.
Zdroj: GardeningKnowHow