Míchaná vajíčka si ke snídani připravuje kdekdo. Co si usmaží, to si sní. A možná vůbec neví, jak mají správě připravená krémová míchaná vajíčka vypadat.
Každý den by se snad vejce jíst neměla, ale asi tak třikrát v týdnu, to určitě ano. Vejce totiž přináší do stravy makroživiny i mikroživiny. Jsou doslova považována za jeden z nejkompletnějších zdrojů nutrientů, které můžete ve své stravě najít. Obsahují širokou škálu vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin a dalších důležitých živin nezbytných pro zdravý život.
Výživové hodnoty vajec
Jedno větší vejce obsahuje dle Healthline přibližně 77 kalorií, 6 gramů kvalitních bílkovin a 5 gramů tuků, včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví srdce a mozku. Vejce také poskytují významné množství vitamínu D, jenž je nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů. Zanedbatelný není ani cholin, který podporuje funkci mozku. Kromě toho vajíčka obsahují lutein a zeaxantin, antioxidanty chránící oči a snižující riziko degenerace makuly, která se pojí s věkem.
Míchaná vajíčka
Dnes se zaměřme na míchaná vajíčka, která nejsou oblíbená pouze u nás, ale jsou součástí jídelníčku mnoha kultur. Krémová míchaná vajíčka patří mezi nejlepší snídaně vůbec. Což ovšem platí pouze v případě, že je správně připravíte. Na tuhé a přesušené hmotě, která vám při špatné přípravě může z míchaných vajíček vzniknout, si totiž příliš nepochutnáte. Jak tedy na to?
Vajíčka k snídani posunete na jinou úroveň díky tomuto snadnému triku při jejich přípravě
Aby byla smažená (míchaná) vajíčka co nejchutnější, je nutné mít čerstvá vejce a zvolit správnou techniku přípravy. Pro dosažení co nejkrémovější konzistence je doporučeno použít máslo a nikoliv olej, sádlo ani margarín. Másla byste měli užít asi 10 gramů na jedno větší vejce. Pánev si nejprve rozpalte, a jakmile se máslo rozehřeje, teplotu snižte. Krémová míchaná vajíčka se totiž mají připravovat pomalu. Vejce si ze skořápek vyklepněte do hrnku a tam je vidličkou trochu rozšlehejte, píše web ProŽeny.
Poznámka: příprava vajíček v hrnku má hned tři důvody. Zaprvé zjistíte, zda některé vejce není zkažené. Za druhé – pokud byste rozklepávali jedno vejce po druhém rovnou do pánve, tak by ta první byla tuhá a vysušená dřív, než tam přidáte to poslední vajíčko. A za třetí – kdyby vám do vajíček spadl kousek skořápky, vylovíte ho z hrnku snáz než z pánve, kde se už vajíčka smaží.
Krémovitost zajistí i šlehačka
Vejce z hrnku nalijte na pánev, nechte odspodu nepatrně ztuhnout a pak míchejte. Všechny přísady, jako je sůl, pepř a případně další koření, přidejte až ke konci nebo až do hotového pokrmu. Pokud je dáte dřív, vajíčka budou vodnatět a může se stát, že vám z nich na talířku bude vytékat tekutina. Do hotových vajec – ale ještě na plotně – přidejte malou lžičku smetany, nejlépe 33%, tedy vlastně šlehačky. Tak získáte sametovou a krémovitou konzistenci, píše web Smakosze.
Nakonec přidejte pažitku či jiné bylinky, které vám chutnají. Někdo na závěr přidává i pár kapek citronové šťávy. Tak proč to nezkusit?! Lehce zamíchejte a můžete sundat z plotýnky a servírovat na talíře. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali, jak na snadné loupání vařených vajec.
Napište komentář