Kuchyňské prkénko je nezbytným pracovním nástrojem každé hospodyňky. Používá se ke krájení, sekání a přípravě masa i ostatních surovin. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost jeho čistotě. Jak je správně dezinfikovat a čistit, aby vydrželo dlouhou dobu hezké, ale zároveň i bezpečné? Pojďme se podívat na nejspolehlivější a nejúčinnější metody čištění.
Klasické mytí baterie nezlikviduje, musíte použít těžší kalibr
V arzenálu každé kuchyně se nachází několik druhů dřevěných a plastových desek různé kvality a velikosti. Každé z nich by mělo být určeno pro jeden konkrétní typ potravin (zelenina, uzeniny, syrové maso apod.). Při opakovaném používání nožů a jiného kuchyňského náčiní vznikají na prkénkách sotva znatelné řezy, ve kterých se mohou držet a množit bakterie.
Pokud nejsou odstraněny včas, rozloží se, namnoží, budou nepříjemně zapáchat a následně se mohou dostat do jídla a způsobit otravu. Pouhé otření houbičkou nebo opláchnutí pod tekoucí vodou tedy k zajištění sterilní čistoty nestačí.
Existují různé způsoby, jak odstranit nečistoty z povrchu kuchyňských pomůcek. Při jejich použití je třeba vzít v úvahu materiál, ze kterého jsou vyrobeny.
Na plast stačí myčka, dřevo potřebuje více péče
Plastové desky jsou hladké a navenek často vypadají perfektně a neporušeně. Nenechte se mýlit: v řezech, které zanechal nůž, se často množí bakterie, které je třeba zlikvidovat. Plastové výrobky se snadněji čistí, lze je umýt v myčce nebo v horké vodě pomocí speciálních výrobků.
Dřevěná prkénka se naopak s vodou příliš nepřátelí, a navíc se nesmí mýt v myčce nádobí. Jejich výhoda spočívá v dlouhé životnosti. Je třeba si uvědomit, že jakékoli kuchyňské náčiní vyžaduje řádnou údržbu a včasné čištění.
Nejúčinnější metody čištění plastových a dřevěných krájecích prkének
Jednoduchým způsobem je použití speciálních čisticích prostředků a horké vody. Tento způsob je vhodný pro dřevo i plast: odstraňte zbytky jídla, opláchněte je, naneste antibakteriální prostředek na mytí nádobí, obě strany vydrhněte houbičkou, důkladně opláchněte a umístěte do svislé polohy, dokud zcela nevyschnou.
Druhá metoda je vhodnější pro dřevěné výrobky, ale platí i na plast: Rovnoměrně rozetřete hrubou stolní sůl po povrchu a opakovaně ji vtírejte polovinou citronu. Po krájení syrového masa by měl být povrch pečlivě ošetřen, aby se odstranily patogeny, doporučujeme proto dezinfekci octem, bělidlem nebo čisticím prostředkem typu Savo.