Ceny kávy jsou velmi odlišné. Jak se ale vyznat v tom, jestli cena odpovídá kvalitě, nebo se nás prodejce pouze snaží nachytat? Přinášíme jednoduchý způsob, jak poznat, jestli námi zakoupená káva je opravdu kvalitní a naše peníze byly utraceny správně.
Systém pražení kávy je velmi složitý, ale záleží na něm kvalita i chuť naší kávy. Ověřit si, jestli máme kvalitní kávu či nikoliv, je jednodušší, než bychom si mohli myslet. Kvalitní káva nás nejen potěší, ale zároveň si na ní i pochutnáme a nebudeme litovat peněz, které nás stála. Jak poznat, že kávová zrna jsou nedostatečně, nebo naopak moc pražená? Vysvětlíme Vám, proč tento jednoduchý trik funguje.
Jak se káva vyrábí
Výroba kávy se skládá ze tří kroků. Prvním krokem je obstarání kvalitních kávových zrn, druhým je dobré pražení a třetím správný systém vaření kávy. Pokud jeden z těchto kroků ošidíme, nikdy nedosáhneme požadované chuti kávy. Nejdůležitějším krokem je pražení, poté výběr kvalitních surovin. Na procesu uvaření kávy už se toho dá pokazit jen velmi málo.
Během procesu pražení totiž káva dostává svou typickou a charakteristickou chuť. Je to způsobeno hlavně tím, že se zelená kávová zrna mění a pomocí několika chemických reakcí získávají svou typickou chuť, vůni a barvu.
Při mírném pražení dostává káva možnost nechat více vyniknout své původní chuti, z chuti kávy je možné poznat půdu, nadmořskou výšku i povětrnostní podmínky, za kterých byla zrna pěstována. Při silnější formě pražení se stává chuť samotného procesu pražení natolik dominantní, že toto již z chuti nejsme schopni rozpoznat.
Metoda ověření kvality kávy
Kvalitní kávu ale poznáme také podle její chuti. V jediném doušku bychom měli cítit vyvážený poměr chuti kyselé, sladké, ale i hořké. Tato kombinace totiž dělá kávu jedinečnou. Káva by v žádném případě neměla být příliš hořká nebo svou chutí připomínat spáleninu.
Zároveň by ale také neměla být příliš sladká. To, že pijeme nekvalitní kávu, poznáme také podle toho, že nechutná nijak. Kvalitní káva Vám zkrátka zachutná hned na první ochutnání, nebudete mít touhu po cukru, ale ani po mléce.
Je tedy jasné, že kvalitu kávy určuje technika a způsob jejího pražení. Nejlepší způsob, jak si ověřit, jestli byla technika pražení správná, je pomocí ledové vody. Připravíme si sklenici s ledově vychlazenou vodou a umístíme do ní lžíci mleté kávy.
Pokud během několika minut dojde k vyluhování kávy do vody, pražení kávy bylo buď nedostatečné, nebo naopak trvalo moc dlouhou dobu. Pokud k vyluhování nedojde, máte jistotu, že máte správně upraženou kávu.
Zdroj: Tripsavvy