Loupání zeleniny, případně ovoce, vypadá jako jedna z nejjednodušších činností během vaření. Sice nijak zvlášť zábavně, ale technicky složitá není. Škrabka toho ovšem skrývá víc.
Brambory, mrkev nebo okurku loupete pomocí škrabky už zcela automaticky a bezmyšlenkovitě. Činnost samotná je repetitivní a ani nástroji proto nevěnujete výraznou pozornost. Je to ovšem do značné míry chyba. Ústí mimo jiné v to, že většina lidí stále používá tento drobný nástroje špatně. Ačkoli je těžké tomu uvěřit, pravděpodobně opravdu máte zažitý zcela chybný postup.
Fígl pro větší efektivitu
Škrabka na zeleninu je zcela neocenitelná během zpracování brambor, mrkve, salátové okurky, ředkví a dalších potravin. Na rozdíl od klasického nože máme odkrojky krásně tenké a oloupeme skutečně jen to, co potřebujeme. Je přitom zvláštní, že chybné použití škrabky je opravdu tak časté. Stačí ovšem změnit taktiku a brambory či cokoli dalšího oloupete mnohem rychleji a snadněji. V čem je tedy onen letitý kámen úrazu, který dělá tolik potíží?
Výchozí pozice je pro mnoho lidí v posunu shora dolů, přitlačení k zelenině a plynulém pohybu, není-liž pravda? Pak to děláte špatně. Prakticky nikdy škrabku od loupané věci neoddalujte. Ta samostatná (nikoli připevněná na noži) je totiž schopná fungovat oběma směry. Můžete tudíž využít jak pohyb od sebe, tak i k sobě. Čistě matematicky tak ušetříte polovinu pohybů, takže nečekejte a hned tento postup vyzkoušejte.
Žádné vyhazování, stačí nabrousit
Mimochodem, ztupenou škrabku rozhodně nevyhazujte. Ačkoli to někdy dá víc práce, lze nabrousit naprosto všechny, což potvrzuje i mistr brusič. Lidem totiž v zásuvkách často zůstávají staré škrabky, které už neposlouží. Zapomněli je zkrátka vyhodit a místo toho pořídili novou. Starý kus se tak jen posunul dozadu a sešel z očí, tím pádem i z mysli. Škrabek je mnoho typů, ta nejjednodušší připomíná písmeno T.
Na broušení vám pak stačí obyčejný diamantový pilníček, který se dá sehnat prakticky v každé specializovanější prodejně. Není potřeba velká síla, jen správný sklon. Ostří a pilník mají svírat úhel 30–35 stupňů. „Když na druhé straně ucítíte otřep po celé délce, jak se ocel přehrnula před hranu, je hotovo. Přiložte pak pilník z druhé strany a lehce tento problém srovnáte.“ Za pár minut pečlivé práce je hotovo a můžete dál krásně škrábat.
Zdroj: Genialne