Nadbytečné listy z křenu a další zeleniny už nikdy nevyhazujte. Vytvořte z nich lahodné domácí pesto

Fotografie: Superchilum / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pesto z křenových listů je nejen lahodnou pochutinou, ale také obsahuje řadu látek, které prospívají lidskému organismu. Naučte se ho vyrobit.

Kdo si doposud myslel, že z křenu se používá jenom kořen, ten se zmýlil. Křenové listy lze také zpracovat a využít v kuchyni. Mají rovněž léčebné účinky, ale o tom až někdy jindy, nyní se vraťme ke kulinářství.

Křenové a další zeleninové listy

Z křenových listů si můžete vyrobit skvělé pesto. A bude ho hodně, protože listy jsou velké, takže bude přibývat. Kořenité pesto, které vznikne, můžete použít k masovým i k rybím pokrmům, na slané sendviče, a dokonce ho lze přidávat i do salátů či polévek. Hodí se na pizzu, těstoviny, noky, ale i do bramborového salátu. Anebo jen namazat na pečivo, píše se na webu CPykami.

Na pesto však nemusíte používat jen křenové listy. Nejobvyklejší je bazalka, ale tímto způsobem můžete zpracovat všechny letní bylinky i natě, třeba i z mladé řepy, mangoldu, kadeřávku, mrkve či ředkviček. Na pesto se hodí mladý špenát, polníček, rukola, medvědí česnek, kopr a další, uvádí web KuchařkaProDceru.

Tupé struhadlo rozhodně nevyhazujte: Díky této lidové fintě ho naostříte bez sebemenší námahy

Pesta obecně

A co se k zeleným natím přidává? Zejména ořechy, česnek, olej a sýr. K některým bylinkám a natím se lépe hodí pecorino, k některým čedar, parmazán nebo feta. Olej volte olivový. A ořechy? Mohou to být pistácie, vlašské i lískové ořechy, ale i všechny druhy ořechů cizokrajných. Z dalších ingrediencí to mohou být feferonky, sušené bylinky, sardelky, miso pasta. Popřípadě různé druhy semínek. Pesto neodmyslitelně patří do letního vaření, které se často odehrává venku na grilu. Vaří se lehčí jídla, spíš jen masa se zeleninou, jimž pesto dokáže dodat pikantní příchuť.

A když pesto naředíte vodou a octem, vytvoříte vynikající zálivku na různé letní saláty. Správné pesto má být hebké a krémovité a lahodit oku i chuťovým pohárkům. Budete-li suroviny na pesto mixovat, vznikne vám spíš homogenní pasta. Při sekání natí nožem vám to bude sice déle trvat, ale pesto bude mít příjemnou strukturu. Aby vám listy po rozmělnění nezešedly, ale zachovaly si svěží zeleň, měli byste nejprve listy a natě spařit v horké vodě a rychle je v ledové vodě ochladit. Pak si svůj původní barevný odstín zachovají.

Pesto (zelené koření) z listů křenu

Suroviny: 50 ks křenových listů, 100 gramů ořechů, 50 gramů česneku, 1–2 feferonky, 300 gramů kapie, po 50 gramech petržel a koriandr, šťáva a kůra z jednoho citronu, 100 gramů rostlinného oleje, sůl.

Křenové listy i ostatní natě dobře omyjte a osušte. Z listů křenu vyřízněte stonky. Vše nasekejte ostrým nožem, umelte na mlýnku na maso anebo rozmixujte. Přidejte ostatní přísady a dobře promíchejte. Naplňte do malých skleniček, lžící stlačte a ještě poklepejte skleničkou, abyste se zbavili veškerého vzduchu. Povrch pesta zalijte trochou oleje, tak bude produkt zakonzervovaný. A pevně zašroubujte víčko. V lednici vydrží asi měsíc.

Těstoviny a pesto jdou velmi dobře dohromady
Fotografie: Pixabay

Někdo hotové pesto i zamrazuje. Zavařování vhodné není. Zavařovat však můžete v této době různé druhy ovoce nebo také okurky – a jak spolu fungují okurky a kopr, se také na BydlímÚtulně dovíte.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*