Nečistoty a bakterie najdeme úplně všude. Nevyhýbají se ani domácnosti. Předměty, které jsou nejvíce spojené s choroboplodnými zárodky vás možná překvapí. Které to jsou?
Můžete mít sebečistší domácnost, a přesto i v ní se bude dobře dařit bakteriím i virům. Sterilní prostředí ani sebelepším úklidem doma nevytvoříte. Každý používá mnoho při denních činnostech mnoho rozličných předmětů. Řada lidí mezi nejméně hygienickými místo doma automaticky vyjmenuje koupelnu a toaletu, ale zapomíná na drobnosti, které je obklopují.
Obývací pokoj nebo ložnice jsou místa, která na první pohled nevyžadují tak velkou údržbu jako kuchyně nebo koupelny. I v těchto místnostech se hromadí prach, navíc tu většina lidí odkládá také šatstvo, které běžně nosí. Ano, na oblečení denně ulpí mnoho bakterií i virů z vnějšího prostředí. V dnešní pandemické době to mohou být zvláště nebezpečné kousky. Nicméně stále platí, že bakterie se usazují nejvíce v kuchyni.
Nejvíce bakterií obsahují kuchyňská houba a dřez
Většina z vás doma jistě používá houbu nebo houbové utěrky, a to i v případě, že vlastníte myčku na nádobí. Houbu s drátěnkou máte při ruce pro umytí větších kusů nádobí, na kterých ulpěly nečistoty z vaření nebo pečení. Houbový hadr naopak přijde vhod na umytí ploch jako třeba stolu nebo kuchyňské linky.
Vyhněte se mytí veškerých předmětů stejnou houbičkou. Tyto kuchyňské předměty jsou opravdu místem, které je nejvíce zasažené bakteriemi a choroboplodnými zárodky. Používejte jednu houbu na povrchy, jinou na nádobí. V žádném případě jimi nemyjte kuchyňské prkénko nebo nože od masa. Vystavujete se riziku nakažení salmonelózou nebo listeriózou případně jinými záludnými chorobami z nedostatečné hygieny potravin. Houbičky pravidelně měňte.
Dřez je místem určeným pro omývání potravin i nádobí, sléváte do něj vodu z vaření potravin. Zbytky nečistot v odpadu jsou živnou půdou pro choroboplodné zárodky všeho druhu, které mimo jiné, že jsou nebezpečné, tak nepříjemně zapáchají.
Ideálně každý týden dřez umyjte dezinfekčním přípravkem a alespoň jednou za měsíc vyčistěte také odpad. Místo chemického přípravku do něj můžete nasypat dvě lžíce jedlé sody a zalít sklenkou octa, který působí antibakteriálně. Odpad tak odmastíte a zbavíte nečistot.
Nečistotami trpí i skříňky kuchyňské linky, které často pokrývá mastnota z vaření, která na sebe lepí prach. Zkuste kuchyňský nábytek odmastit hadrem navlhčeným v octové vodě. A jak je na tom třeba vaše lednice? Při nedostatečné hygieně vnitřního prostoru lednice v ní vznikají nebezpečné plísně a bakterie. Vždy pečlivě uklízejte zbytky potravin. Zejména listy ze zeleniny, které začnou po čase hnít, jsou zdrojem choroboplodných zárodků. Důkladně čistěte také vnější prostor okolo ledničky. Nahromaděný prach zamezuje proudění vzduchu, lednice pak hůře udržuje předepsanou teplotu a potraviny se mohou rychleji kazit.
Ani ložnice nebo obývák nejsou bez nečistot
Podlahové plochy v těchto místnostech vytírejte nebo důkladně vysávejte podle potřeby, nejlépe minimálně jedno za týden. Prach, roztoči a zbytky kůže jsou opět živnou půdou různých zdraví škodlivých organismů, a navíc mohou způsobovat alergické projevy.
Velkým lapačem nečistot a prachu jsou bytové textilie všeho druhu a okenní žaluzie nebo rolety. Záclony a závěsy perte každý měsíc, žaluzie a rolety pravidelně vysávejte. Vaše použité oblečení je také zdrojem choroboplodných zárodků, neuklízejte nošené kousky mezi čisté prádlo. Věnujte velkou pozornost ovladačům světel a elektroniky.
Pravidelně je zbavujte bakterií a virů pomocí vatového tampónu navlhčeného v technickém lihu. Důkladně otřete také tlačítka a mezery mezi nimi. Stejným způsobem čistěte i klíče.