Návrháři interiérů sdílejí velká tajemství, jak z malého prostoru kuchyně vytěžit maximum

Fotografie: Depositphotos

Malá kuchyň ještě nemusí znamenat katastrofu. I malý prostor totiž lze vhodně a prakticky využít, stačí jen vědět jak na to a vyvarovat se základním chybám.

Ani při zařizování malé kuchyně se nemusíme vyhýbat modernímu designu. Dokonce naopak, když se budeme držet pár užitečných rad, o které se s námi podělili návrháři, dokážeme si kuchyni našich snů zařídit i na malém prostoru.

Naopak, malá kuchyň může být pro nás výhrou. Mnohem snadněji se v ní budeme orientovat, ale i pohybovat. Pokud se ještě k tomu v kuchyni nejčastěji vyskytujete sama a nikdo Vám při vaření nepomáhá, je malá kuchyně přímo přáním každé hospodyně. Na malém prostoru se totiž můžete mnohem více vyřádit i co se jejího zařízení a celkového designu týče. 

Zásadní roli zde hraje osvětlení

V malých prostorách je zásadní dostatečné osvětlení, zapomínat ale nesmíme ani na zvolenou barevnou kombinaci nebo materiál, ze kterých jsou vyrobeny hlavní designové prvky. Před realizací je potřeba vše pečlivě promyslet a nedělat ukvapené závěry.

Kuchyně je především praktickou místností, je tedy zapotřebí ji v tomto duchu také zařizovat. Nesmíme ale zapomenout ani na to, že i malá kuchyně musí být rozdělena na své segmenty, jedná se o konkrétně o oddělený prostor na vaření a na skladování potravin. Obzvláště skladování potravin působí v malé kuchyni jako skutečný designový oříšek. 

Fotografie: Depositphotos

V malém prostoru můžeme potraviny skladovat s využitím skříní, polic, regálů nebo například háčků. Každá z těchto možností má ale své výhody i nevýhody. Nesmíme zapomínat na to, že chceme zkombinovat praktičnost, ale také moderní design. V malém prostoru je tedy zapotřebí co nejvíce využít svislého prostoru. Toho můžeme docílit například umístěním zásuvek dovnitř skříněk. Prostor tak bude nejen lépe využit, ale také bude přehledněji rozdělen. Hodí se také velká skříň, do které budeme ukládat nepotřebné kuchyňské roboty a spotřebiče, aby nám zbytečně nezabírali místo na lince.

V malé kuchyni je zapotřebí hlavně správná organizace

Pro malou kuchyň jsou mnohem lepším řešením zásuvky, než skříňky. Hlubší můžeme použít na hrnce, mělké zase na příbory. U těch je zapotřebí také pořídit na míru vyrobené zásuvkové vložky. Jedině tak se v naší rychle zorientujeme a vyndat potřebný příbor pro nás bude snadným úkolem. Jako užiteční pomocníci se prokázaly také háčky, na ty můžeme jednoduše pověsit utěrky, zástěry, ale i rukavici na pečení. Mohou nám také posloužit na skladování potravin. Můžeme si ale pověsit i nádobí jako jsou pánve nebo sklenice. Ušetříme tím nejen prostor, ale tento efekt dodá naší kuchyni i design. 

Fotografie: Pexels

Chybným prvkem v naší kuchyni ale nejsou ani prosklené skříně. Ty naopak naší místnosti dodají iluzi prostoru a úhledného uspořádání. Je zapotřebí prostor správně a dostatečně využít. Vhodnou investicí jsou také různé organizátory, například na talíře, hrnečky nebo koření. Nemusíme se ale bát ani pracovní plochy, která by byla sklapovací. Díky tomuto prvku dokážeme ušetřit spoustu místa a zároveň dodá naší kuchyni zajímavý nádech. Klasický stůl můžeme nahradit barovým pultem. Místnost bude působit nejen moderně, ale bude se nám v ní i lépe pohybovat.

Zdroj: Realhomes

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]