Konec nečistot, mastnoty a zápachu v troubě: S efektivním vyčištěním pomůže i ocet a jedlá soda

Fotografie: Lionel Allorge / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Zbavte se nečistot z trouby. Neustále by se tam připalovaly, což by způsobovalo nepříjemný zápach a také by vznikaly zdraví škodlivé látky.

Také stále odkládáte čištění trouby, protože je příliš špinavá a vy víte, že vás čeká obtížný a zdlouhavý úkol? Tak to už dávno není pravda. Lidé vyzkoušeli spoustu netradičních receptů, jak troubu vyčistit snadno, a dost z nich se osvědčilo. A navíc si je sdělují na internetu, takže se tyto informace dostanou snadno i k vám. A to je vaše výhra.

Slaná voda na připáleniny

Vyzkoušejte postupy levné, účinné a ekologické. Zbavte se nečistot z trouby slanou vodou. Nejprve vyjměte rošty a vložte je do dřezu, kam jste předtím napustili teplou vodu a nasypali do ní sklenici soli. Rošty bývají obvykle hodně znečištěné, a proto je nechte v roztoku nějakou dobu odležet. Mezitím si v litru teplé vody rozpusťte půl sklenky kuchyňské soli. Vezměte si houbičku a roztokem celou troubu vytřete, doporučuje web DomekIOgrodek.

Jakmile vlhkost – po několika minutách – na stěnách trouby uschne, opakujte postup ještě jednou nebo dvakrát. Nečistota, a to jak mastnota, tak i připáleniny, se slanou vodou uvolní. A nejen to – sůl má také dezinfekční schopnosti, a proto se v troubě zbavíte i bakterií a nepříjemného zápachu. Pak už jen troubu utřete do sucha. A můžete se vrátit k roštům, které se mezi tím v silném slaném roztoku dostatečně odmáčely. Setřete z nich zbytky nečistot houbičkou, utřete do sucha a vložte zpět do trouby.

Jednou za čas spusťte myčku s touto ingrediencí z kuchyně a ušetříte hromadu peněz

Jedlá soda a bílý ocet

Připravte si následující ingredience a pomůcky: jedlou sodu, vodu, bílý ocet, gumové rukavice, lahev s rozprašovačem, houbičku, utěrku z mikrovlákna. Opět vyjměte rošty a odložte je stranou. Vytvořte hustou pastu z jedlé sody a trochy vody. Poté pastou vytřete celý vnitřek trouby, včetně dvířek a skel, a nechte působit několik hodin. Vyhněte se pouze topným tělesům. Mezitím vyčistěte rošty, radí na webu ArchitecturalDigest.

Můžete je dát do pořádku pomocí soli – viz odstavec o slané vodě – anebo je nechte ve dřezu odmáčet a pak je také natřete pastou ze sody. Odstraňte houbičkou nečistoty, opláchněte a vysušte. Jestli máte troubu z nerezové oceli, nepoužívejte ani hrubší houbičku, ale utěrku z mikrovlákna. O tom, jak byste měli čistit nerezové spotřebiče, jsme pro vás rovněž na BydlímeÚtulně napsali.

Běžné domácí prostředky pomohou při čistění trouby
Fotografie: Pixabay

Až uplyne potřebný čas, můžete se vrátit k samotné troubě. Vlhkým hadříkem nebo houbičkou setřete pastu s rozpuštěnými nečistotami a připáleným jídlem. Nepoužívejte žádnou hrubou drátěnku, abyste troubu nepoškrábali. Následně ještě vnitřek trouby vystříkejte bílým octem. Ten dočistí případné zbývající nečistoty a troubu vydezinfikuje. Pak už jen troubu dokonale vysušte. Třeba tak, že ji necháte chvíli hřát na plný výkon.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*