Kuchyňská sůl, neboli chlorid sodný, se nejčastěji používá jako dochucovadlo pokrmů. Využít jej ale můžeme i jinými způsoby a některé z nich Vás dozajista překvapí.
Sůl je běžně používána v potravinářském průmyslu jako koření. Neobejdeme se bez ní při přípravě žádného jídla. Použití kuchyňské soli je ale mnohem rozsáhlejší, než by se mohlo zdát. Sůl nám totiž může být výborným pomocníkem také při úklidu nebo při péči o naši pokožku. Pojďme se podívat jak jinak můžeme obyčejnou kuchyňskou sůl využít.
Kuchyňský pomocník nejen při vaření
Sůl nám může být výborným pomocníkem při boji s mastnotou. Pomůže nám totiž odstranit tuk, který se usazuje na pánvi. Stačí, když mastný povrch posypeme sklenicí soli. Poté stačí vzít běžný kuchyňský hadřík a znečištěný povrch otřít. Nakonec pánev opláchneme obvyklým způsobem. Výborným pomocníkem je také v případě silně znečištěných hrnků od kávy nebo černého čaje. Stačí nám vytvořit směs z 1 lžíci soli a 1 lžičky octa. Tuto směs vložíme do hrnku a necháme několik hodin působit.
V případě znečištění pracovní desky v kuchyni nebo prkénka na krájení jídla, sáhněte také po soli. Špinavou desku postačí nejprve posypat hrubou solí, nechat sůl 10 minut působit a poté opláchněte obvyklým způsobem. Pomůže nám také při čištění hůře dostupných druhů nádobí, například váz. Do prostoru, kam nejsme schopni se dostat rukou, nalijeme koncentrovaný roztok vody a soli. S vázou následně zatřeseme, vypláchneme a omyjeme obvyklým způsobem.
Sůl je užitečná i jako účinné bělidlo
Pokud smícháme půl šálku soli se třemi litry teplé vody a pracím prostředkem, získáme univerzální prostředek, který se výborně hodí na úklid. Tento roztok můžeme použít na čištění dlaždic. Výborně nám sůl také poslouží jako bělící přípravek na polštáře, a to v kombinaci s jedlou sodou. Stačí nám do předem připravené nádoby nalít vařící vodu, přidat 1 lžíci soli a čtvrtinu šálku jedlé sody. Do takto připraveného roztoku ponoříme zažloutlé polštáře. Povlaky v tomto roztoku necháme namočené po dobu 1 hodiny.
Využít ji můžeme i pro uchování potravin, brání totiž růstu nežádoucích plísní. To se nám bude hodit v případě dlouhodobého uchování sýra. Stačí jej zabalit do látky namočené ve slané vodě, čímž prodloužíme jeho trvanlivost o několik dní. Také nám poslouží na tvorbu domácího peelingu, který vytvoříme kombinací mořské soli a olivového oleje. Tyto ingredience smícháme v poměru 1:2. Tuto směs naneseme na obličej a jemnými, krouživými pohyby vmasírujeme. Po chvíli obličej omyjeme vlažnou vodou.
Zdroj: Today