Cibule je suroviny v českých domácnostech velmi potřebná. Bez ní by zdaleka nebylo možné uvařit chutné pokrmy. Kromě jiného je i zdravá a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Dokáže posílit imunitní systém a pomáhá při odhlenění. Proto se s oblibou používala už v lidovém léčitelství k přípravě čajů a odvarů. Zjistěte, jak si vypěstovat cibule vlastní podle čínské metody.
Jak postupovat při sázení cibule čínskou metodou?
Nejprve si pořiďte malé cibulky, které bude vysazovat. Pak si na zahradě vyberte místo, kde bude země ve výšce alespoň 15 až 20 centimetrů. Půdu přes výsadbou dostatečně prohnojte a prokypřete.
Na jeden metr čtvereční potřebujete asi 5 kilogramů humusu. Tento proces zahajte na podzim. V jarních měsících pak půdu opět okopejte a prokypřete. Dále postupujte dle těchto kroků:
- Asi čtrnáct dní před sázením ponechte cibulky v teplém prostředí o teplotě 40 až 45 °C. Ideálně tedy u kotle nebo kamen. Denně postačí tak 8 až 10 hodin. Tento proces cibule ochrání před hnilobou a škůdci.
- V dalším kroku odstraňte z cibulek svrchní slupku a namočte je do teplé vody na 24 hodin. Také nezapomeňte odříznout suchou část stonku.
- Výsadbu cibule provádějte posledních pár dní v dubnu nebo v květnu. Mezi jednotlivými sazenicemi by měl být prostor alespoň 30 centimetrů. Hloubka výsadby se odhaduje na 12 až 15 centimetrů.
- Po čtrnácti dnech po vysazené cibulky přihnojte výluhem z divizny nebo hnojivem ze slepičího trusu.
- Pakliže v daném měsíci neprší, zalévejte sazenice alespoň 2x až 3x měsíčně.
- Průběžně také odstraňujte ze záhonů plevel, který by bral cibulím zbytečně živiny.
- Počátkem června pak čínští zemědělci odhrnují z vrchní části cibulí půdu, aby k plodům lépe proudily sluneční paprsky.
- V polovině června je nutné cibule opět přihnojit organickými hnojivy (ze slepičího trusu nebo divizny). Plody potřebují ke svému vývoji primárně dusík.
Další doporučení k pěstování cibule
Asi měsíc přes sklizní, cca v červenci se provádí tzv. suché zavlažování (prokypřením půdy). Tři týdny přes sklizní je zavlažování cibulí zcela pozastaveno. Asi týden před sklizní se kořeny ještě nezralých cibulí prořezávají lopatou, kterou zanoříte zhruba 6 až 8 centimetrů do země.
Sklizeň cibulí je nejvhodnější stanovit na polovinu srpna až začátek září. Sklizené plodiny se musí nechat zcela vysušit při teplotě 30 až 35 °C. Poté se odříznou kořínky a také stonek (aby zůstal v délce 3 až 4 cm).
Cibule je nutné skladovat na suchém a tmavém místě, nejlépe v dřevěné bedně nebo přepravce. Nejvhodnější tedy bude například sklep nebo spíž.
Kdysi dávno pak babičky uchovávaly cibuli specifickými metodami. Třeba ji pletly do copů a věšely na půdu či do světnice. Vkládat cibule můžete i do již nepoužitelných silonek, které je možné zavěsit do suché a tmavé místnosti.