Optimální strukturu bramborových knedlíků zajistí správný postup. Klíčem je i rychlost zpracování

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Bramborové knedlíky jsou pro mnoho hospodyněk velkou záhadou. Jednou se vám rozvaří na kaši, jindy jsou tvrdé jako kámen, příště oslizlé a nechutné.

A přitom dokážete uvařit bramborové knedlíky jako od babičky – tedy když seženete takové brambory, jaké v dobách našich babiček a prababiček bývaly. Zdá se totiž, že kvalita brambor rok od roku klesá, a to ať si pořídíte kterýkoliv varný druh. Nicméně i tak můžete vyrobit luxusní bramborové těsto a servírovat ty nejlepší knedlíky. Až je budete vařit, zohledněte, jaké má kdo rád. Někdo jemné, jiný hutnější, další s hrubou strukturou. Ve všech případech je však základem dostatečné množství kvalitních brambor – ty musí v těstě převažovat.

Jaké brambory zvolit a kdy je vařit

Bramborové knedlíky můžete uvařit ze všech varných typů brambor. Nejvhodnější je však varný typ A, tedy brambory salátové. Že nevíte proč? Že byste radši použili brambory typu C, tedy ty, které jsou škrobovité a používají se spíš na kaši? Mnoho kuchařinek má představu, že se těsto z „céčkových“ brambor bude pěkně slepovat. To možná ano, ovšem céčka obsahují hodně vody a těsto vám bude řídnout. A proto budete přidávat víc a víc mouky. Anebo krupice. Výsledkem bude tuhý knedlík. Nebo mouku nepřidáte a knedlíky se rozvaří.

Salátové brambory typu A v sobě nedrží vodu, takže těsto nebude tolik řídnout. Vy ho pak dokážete zpracovat, aniž byste přidávali nadměrné množství mouky nebo krupice. A už jsme u toho. Někdo vaří bramborové knedlíky z hladké mouky, jiný z hrubé, případně se používá krupice či dětská krupička. Z toho všeho můžete bramborové knedlíky uvařit a zřejmě budou dobré. Každá rodina si časem zvykne na ty svoje knedlíčky a většinou na ně nedá dopustit. Někdo je dokonce vaří ve vodě s mlékem – uvádí web KobietaInteria.

Bramborové knedlíky jednotlivé
Fotografie: Pixabay

Nezbytné je uvařit brambory ve slupce předem (nejlépe předchozí den) a nechat je pořádně vystydnout. Když vařené brambory slijete, nechte je v horkém hrnci, vypaří se z nich zbytek vody. Kuchařské vychytávky pro dokonale uvařené brambory jsme na webu BydlímeÚtulně publikovali už dříve.

Loupání vajec snadněji a rychleji: Práci usnadní studená voda a plátky citronu

Co je při vaření bramborových knedlíků nejdůležitější

Je to rychlost zpracování. Ten, kdo by postupoval jako při vaření knedlíků z kynutého těsta či různých práškových směsí a nechával těsto odpočinout, zpláče nad výdělkem. Bramborové těsto – i když bude z těch nejlepších brambor a v optimálním poměru s krupičkou či moukou – postupně řídne. Méně či více. A proto je nutný rychlý postup. Jakmile totiž začne těsto řídnout, knedlíky nejdou vytvarovat a každý pak má snahu přidat mouku, aby se těsto neroztékalo a knedlíky držely pohromadě. Výsledný produkt pak bude tvrdý jako kámen.

Nejprve si dejte vařit vodu, pak se teprve pusťte do těsta. Zpracujte všechny ingredience, vytvarujte knedlíky (válečky, nebo jednotlivé kousky) a voda mezitím začne vařit, uvádí web TheSpruceEats. Knedlíky do ní ihned vložte a zmírněte var – je dobré, když se budou vařit pomalu. Z uvedených informací je patrné, že když chystáte bramborové těsto, je vlastně nejdůležitější technologie: brambory uvařte předem, s těstem pracujte rychle, knedlíky vařte pomalu.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*