Vylévat vodu po vaření knedlíků do odpadu je hřích. Už po generace se ví, jak ji správně využívat

Fotografie: Afrank99 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.5

S mnoha věcmi v kuchyni, které po vaření vyhazujeme nebo vyléváme, se dá stále ještě něco dělat. Naše babičky zbůhdarma nevyhodily nic.

Doba relativního blahobytu nám v posledních letech nenahrávala k tomu, abychom v kuchyni příliš šetřili. Válečné generace byly mnohem šetrnější a dokázaly spotřebovat všechny zbytky skutečně efektivně. Dnes přichází do módy „zero waste“ trend, který nás nabádá, abychom se naučili vytvářet co nejmenší množství odpadu.

Babička vodu po knedlících nikdy nevylila

Polská blogerka Iza Kulińska, která píše především o kulinářských tématech, si vzpomněla na svou babičku, jež vodu z vaření knedlíků nikdy nevylévala. Přestože se dnes propaguje především zdravá a lehká strava, stále se najde dost lidí, kteří si s radostí pochutnají na plněných bramborových knedlících.

Typicky je naplníme škvarky nebo jinou uzeninou a vhodíme je do vroucí vody. Pokud máme zadělané poctivé bramborové těsto, pak i voda po uvaření knedlíků bude plná chuti. Izina babička vařila v jedné vodě vždy dvě várky bramborových knedlíků – jedny byly plněné a druhá várka šla do vody v podobě bramborových noků.

Jednoduchá polévka, na které si všichni pochutnali

V jejím podání to byly trochu větší kuličky, které podávala jen se slaninou a opečenou cibulkou. Vodu po knedlících však nikdy nevylila. Byla hustá, se zbytky bramborového těsta a mastnými oky, jež se z uzeniny vyvařily. Byl to základ na polévku, již dochutila česnekem a majoránkou. Když jí zbylo bramborové těsto, shodila ho do polévky z prkénka a nechala povařit.

Fotografie: Freepik

Polévka měla velmi silnou bramborovou chuť a po přidání česneku, smažené cibulky a majoránky se prý všichni olizovali až za ušima. Fantazii se meze nekladou, do polévky můžete přikrájet i zeleninu, přilít rozšlehané vejce, a obohatit ji tak podle vlastní chuti. Iza se však dušuje, že i takto „chudá“ polévka bude u strávníků slavit úspěch.

Izina babička nemohla mít v té době ani tušení o „zero waste“, trendu, který v posledních letech uchvátil některé zástupce mladší generace. Ti si uvědomují, že zbytečné plýtvání není pro lidi ani planetu dlouhodobě udržitelné. Tehdy to byla nouze, jež naučila hospodyňky využít vše beze zbytku. Někteří striktní „zero waste“ nadšenci by však použili i bramborové slupky. Z těch se totiž dají připravit výborné chipsy.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]