Když struhadlo prosí o chvilku pozornosti: Alobalové kuličky vrátí vyžadovanou ostrost

Fotografie: Kagor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Struhadlo je nepostradatelným kuchyňským pomocníkem. Bohužel se však časem ztupí, a proto ho mnohé hospodyňky vyhodí a koupí si nové.

Když potřebujete nastrouhat sýr nebo zeleninu, sáhnete po struhadlu. Jedná se o kuchyňský nástroj, jehož užitečnost je nevyčíslitelná. Jen si představte, že byste ho neměli po ruce a museli vše krájet na maličké kousíčky ručně. Kvůli tomu by se veškeré přípravy na oběd prodloužili a vás by už vaření nebavilo. Nehledě na to, že například boloňské špagety nejsou bez jemně nastrouhaného sýru dokonalé.

I moderní doba má své mouchy

Většina kuchyňských nástrojů se musí časem ostřit. Tupým nožem nebo struhadlem nedosáhnete ideálního výsledku. Tupý nůž naostříte brouskem, ale se struhadlem je to složitější. Neklesejte však na mysli. Existuje totiž vychytávka, která je účinná a léty prověřená. I když žijeme v moderní době a užíváme si všemožných vychytávek, o domácím naostření struhadla lidé nepřemýšlejí, a to je velká škoda. Sice si můžeme koupit nové, ale proč raději neušetřit peníze a nedat další šanci tomu starému.

Alobal je všestranný pomocník

Před lety se v železářství prodávaly ostřiče struhadel, které měly jeden ostrý konec a malý průměr. Tento předmět se vložil do každé díry struhadla a postupně se roloval. Jednalo se o efektivní proces a struhadlo se díky tomu hladce nabrousilo. Bohužel se již neprodává, a proto si musíte pomoci sami. Na první pohled se může zdát, že je to nemožné. Naštěstí je opak pravdou a nebudete k tomu potřebovat žádnou super moderní technologii. Postačí vám obyčejná hliníková fólie.

alobal
Fotografie: Freepik

Chce to jen trochu trpělivosti

Na výběr máte ze dvou možností.

  • Pokud máte alobal, jste zachráněni. Udělejte z něho kuličku a začněte s ní ostřit. Kuličkou pohybujte ve všech směrech a dbejte na to, abyste nabrousili všechny hrany otvorů. Nejedná se o nic náročného a výsledek je překvapivý.
  • Klidně vyzkoušejte i druhou metodu, která je časově náročnější, ale funguje. Postačí, když vložíte alobal do struhadla a budete s ním pečlivě brousit každičkou hranu. Vždy musíte hodně přitlačit a být opatrní. Po skončení práce struhadlo umyjte pod proudem vody.

Zdroj: Mandarynka

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]