V kuchyni se vždy hodí nějaká užitečná rada. Ať už co s přesolenou polévkou, jak se vyhnout slám u krájení cibule či jak zachránit nepovedenou bábovku. Mnohé rady a tipy mohou výrazně ulehčit práci v kuchyni a ušetřit i čas a peníze. Přinášíme některé z nich.
Opékání toustů
Až budete příště opékat tousty, zkuste do přístroje na opékání vložit dva tousty do jedné přihrádky. Získáte tak tousty, které budou z jedné strany měkké a z druhé opečené. Na měkkou neopečenou stranu můžete nanést to, co máte dáti a získáte výtečný opečený sendvič. Jíst se dá s ořechovým máslem a ovocem, ale i na slaný způsob třeba se sýrem a zeleninou.
Sůl na připáleniny
I nejlepšímu kuchaři se občas stane, že mu při vaření přeteče mléko. Nepříjemnému zápachu zamezíte tak, že místo, kam mléko vyteklo, hned posypete kuchyňskou solí. Ta pohltí nepříjemný zápach, a také snáze vyčistíte připálené místo na sporáku.
Skladování rozbitých vajec
Pokud se vám podaří cestou z obchodu rozbít vejce nebo nespotřebujete všechny oddělené bílky a žloutky, lze i tak vajíčka několik dnů v lednici uchovat. Do bílků kápněte pár kapek citronové šťávy a špetku soli, do žloutků přimíchejte lžíci mléka. Díky tomu bílky ani žloutky na povrchu nebudou tvrdnout. Do celého vajíčka (žloutek i bílek) zamíchejte trochu oleje.
Bleskové zahuštění polévky
Polévku zahustíte rychle a snadno tak, že obalíte kostku másla v hladké mouce a hodíte do polévky. Polévku to zjemní, zahustí.
Umývejte nádobí a vařte či zavařujte
Jedním vrzem můžete umývat nádobí v myčce a zároveň i vařit nebo zavařovat. Jídlo však musí být důkladně uzavřené v nádobě a zabalené do sáčku, aby se k němu nedostala voda. Existují i kuchařky, kde máte přímo recepty co a jak v myčce vařit či zavařovat.
Jak eliminovat pachy v kuchyni
Vařili jste, smažili, pekli a potřebujete kuchyni zbavit všech různých zápachů, než přijde návštěva? Pak dejte na plotýnku vařit vodu s octem a trochou skořice. Ocet eliminuje zápachy a skořice naopak příjemně voní.
Práce s cibulí
Cibule vám nebude vhánět slzy do očí, když před krájením opláchnete prkénko vodou a použijete ostrý nůž. Tupý nůž totiž na cibuli tlačí a uvolňuje štiplavost.
Pokud celou cibuli nespotřebujete, natřete řeznou stranu máslem a zabalte do alobalu a uložte do lednice.
Křupavou cibulku získáte tak, že ji před smažením poprášíte hladkou moukou.
Jíška do polévky
Jíšku do polévky si můžete připravit předem a uložit do skleničky s víčkem, skladujte v lednici. Pak už jen stačí vytáhnout skleničku a použít potřebné množství jíšky. Ušetří vám to čas.
Fotografie: Pixabay