Troubu není nutné pokaždé složitě drhnout. Špína se sama rozpustí díky domácím čističům. Pomůže ocet i obyčejná sůl

Fotografie: Depositphotos

Trouba je spotřebič, jehož čištění dá asi nejvíce práce. Musíte si poradit často s odolnou mastnotou i připáleninami, které není jednoduché odstranit. S tímto postupem si to však výrazně ulehčíte.

Někdo věnuje péči své troubě pravidelně, a potom ho takové čištění stojí méně námahy. Možná však nemáte zrovna čas a vaše trouba se postupně zanesla opravdu odolnými nečistotami. Vyčištění takové trouby vás pak bude stát velké úsilí. Naštěstí existují postupy a ingredience, které vám práci ulehčí. Díky nim bude vaše trouba bez větší námahy během chvilky zase jako nová.

Pomůže obyčejná kuchyňská sůl

Hospodyňky dříve neměly k dispozici silné chemické přípravky na čištění, musely si vystačit s tím, co bylo doma. Už dávno se tak jako výborný čistič připálenin v troubě a na sporáku osvědčila obyčejná sůl. Ta má schopnost rozrušovat silné a odolné nečistoty, a to především spáleniny, které by se vám z povrchů jen těžko drhly.

Připravte si žáruvzdornou misku s vodou a nasypte do ní bohatou koncentraci kuchyňské soli. Vložte ji na dno trouby a zapněte ji na 160 °C. Nechte přibližně hodinu péct a průběžně kontrolujte, jestli se neodpařila všechna voda. Poté nechte troubu vychladnout a dočistěte ji hadříkem. Všechny odolné nečistoty budou naleptané solnými výpary a půjdou velmi snadno odstranit.

S mastnotou si poradí citrónová šťáva

Tu můžete přidat už do misky se solí. Mastné skvrny v troubě pak půjdou mnohem lépe odstranit. Můžete ji však použít i samostatně na čištění vnitřku trouby a především mastného skla, na které je nejúčinnější. Citrónovou šťávu na něj nakapejte, rozetřete a nechte několik desítek minut působit. Mastné skvrny ze skla pak jen jednoduše střete hadříkem. Na ty nejodolnější si můžete vzít na pomoc žiletku na sklokeramické povrchy.

Univerzální čistič prakticky celé domácnosti: S troubou, toaletou i pračkou si poradí tablety do myčky

čištění trouby
Fotografie: Freepik

Ocet dezinfikuje a pohltí pachy

Ocet v poměru 1 : 1 s vodou můžete používat na méně špinavou troubu. Stačí ji roztokem octa vytřít. Zbavíte ji tak případných bakterií, ale také nepříjemného zápachu, který se z trouby někdy může linout. Na vydrhnutí odolných skvrn uvnitř trouby můžete použít alobal. Má totiž dobré abrazivní schopnosti, ale zároveň povrch trouby nepoškrábe, a tak ho, na rozdíl od drátěnky, můžete bez obav použít.

Zdroj: Domek i Ogrodek

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]