Podmínky, za kterých je možné opětovně zamrazit maso, aby nepředstavovalo nebezpečí při jeho další konzumaci

Fotografie: Depositphotos

Co se mražení již rozmrazených potravin týče, panuje obecné přesvědčení, že byste to neměli dělat. Ukazuje se však, že záleží na způsobu rozmrazování potravin.

Mrazení je jedním z nejjednodušších a nejbezpečnějších způsobů, jak uchovat potraviny po delší dobu. Tato forma uchovávání potravin je také velmi pohodlná – když chceme daný produkt použít, jednoduše ho vyjmeme z mrazáku a rozmrazíme. Někdy se ale stane, že rozmrazíte příliš mnoho potravin a jste v pokušení přebytek znovu zmrazit. Nedělejte to! Opakované zmrazování je nejen nezdravé, ale také se tím zhoršuje chuť produktů.

Jak je to s masem?

Natalie Butler, lékařka v laboratoři biologické bezpečnosti a analytické laboratoře, tvrdí, že syrové maso je ideálním prostředím pro tvorbu mikroorganismů, které při zmrazování nezahynou, ale přejdou do stavu hibernace. Při procesu rozmrazování se pak aktivují a jejich množení se náhle urychlí. Začnou biochemické změny a maso se kazí. Začíná hnít: zrychlují se oxidační reakce a snižuje se množství vitamínů A a D rozpustných v tucích.

Vícenásobné zmrazení a rozmrazení masa může tyto biochemické změny zvýšit. S úbytkem vody z masa klesá obsah rozpustných vitamínů (B1, B2, B12). To vše znatelně snižuje nutriční hodnotu produktu, což vede k nežádoucím změnám chuti. Z tohoto důvodu technické předpisy týkající se potravin uvádějí, že maso určené pro potraviny nelze znovu zmrazovat. V ideálním případě, pokud máte rozmrazené maso, je nejlepší ho ihned uvařit.

Rozmrazili jste k obědu více masa, než je nutné? Nebo se vám někdy stalo, že jste omylem rozmrazili jiný balíček, než jste potřebovali, a teď ho chcete vložit zpět do mrazničky? Pojďme společně zjistit, jestli je jeho opětovné zmrazování dobrý nápad, nebo je to naopak pro vaše zdraví nebezpečné. Existují dva hlavní důvody, proč se opětovné zmrazování potravin nedoporučuje.

Fotografie: Freepik

1. Možnost otravy jídlem

Zmrazením se zastaví všechny procesy rozkladu produktu spojené s činností enzymů a bakterií. Během procesu zmrazování některé bakterie odumírají, ale ostatní jen „spí“ a po rozmrazení se probudí a jsou připraveny pracovat. Neporušené zůstávají také spory, které se po rozmrazení stanou aktivními a začnou intenzivně produkovat nové bakterie. Opětovné zmrazení a rozmrazení produktu, na němž se již rozmnožily celé kolonie bakterií, je zdraví nebezpečné a může vést k otravě jídlem.

2. Změny chuti a textury

Zmrazování mění strukturu některých potravin, zejména těch, které obsahují hodně vody, jako je ovoce, zelenina nebo maso. Obrazně řečeno, mrznoucí buněčné tekutiny rozkládají buněčné stěny, čímž se potravina stává kašovitější. Po rozmrazení zůstává část tekutin mezi tkáňovými vlákny. Při opětovném zmrazení potravin se tekutiny mění v ledové krystalky, které se zvětšují a vedou k další destrukci tkání. V důsledku toho je jídlo méně chutné a jeho konzistence není ideální.

Fotografie: Freepik

Co se stane, když sníte mražené jídlo dvakrát?

Rozmražené potraviny lze znovu zamrazit, ale pouze v případě, pokud jste je předtím uvařili. V tomto případě je tedy nezbytné, aby se rozmrazený produkt neumisťoval do mrazničky, aniž byste ho nejprve uvařili. Existuje totiž velké riziko, že v každé fázi zmrazování a rozmrazování se mikrobiální zátěž přítomná v potravinách masivně zvyšuje.

Zdroj: Healthline

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]